Pánikűző globális kamatvágás

Vágólapra másolva!
Szerdán 13.00-kor egyszerre jelentette be a Bank of England, a Federal Reserve, az Európai Központi Bank, a svájci, a svéd jegybank, hogy 50 bázisponttal csökkenti az irányadó kamatot. A lépésre a mélyponton lévő befektetői bizalom kapcsán világszerte kialakult rendkívüli eladási hullám miatt volt szükség. A forint hirtelen erősödéssel reagált, nem sokkal a lépés után azonban gyengült az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A jegybankok egyszerre határozták el magukat: az amerikai, az euróövezeti, a brit, a kanadai, a svájci és a svéd jegybank egyszerre döntött a félszázalékos csökkentésről. Kínában 0,27 százalékkal csökkent a kamatláb. Japán ugyan nem csökkentette alapkamatát, ez azonban valószínűleg csak azért történt, mert a lazítás 0 százalékos kamatszintet eredményezett volna. Ráadásul a japán pénzügyi vezetők is támogatásukról biztosították a jegybankokat. Nem ez az első ilyen típusú rendkívüli jegybanki intézkedés, hiszen hétfőn az ausztrál jegybank egy százalékkal csökkentett kamatán.

Az amerikai alapkamat a lépés után jelenlenleg 1,5 százalékra csökkent, az EKB érvényes kamatszintje 3,75 százalék, Angliában 4,5, Svédországban 4,25, míg Kínában 6,93 százalék lett az irányadó ráta.

Szükséges és összehangolt csökkentés

A hétvégén a 27 EU tagország jegybankelnöke ült össze tanácskozni, így nem kizárt, hogy már akkor megállapodtak a kamatcsökkentéséről. Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke a hét végi párizsi csúcstalálkozó előtt azt mondta, hogy "ki fog alakulni a közös álláspont arról, hogy mi legyen az irány". Kedden Ben Bernanke, a Fed elnöke jelentette be, hogy a gazdasági válság kezeléséhez új monetáris politikára van szükség.

A piacok már régóta vártak a hitelkondíciók enyhülésére, ugyanis a kamatok csökkentése az utolsó lehetőség arra, hogy a befektetőket beruházásra ösztönözzék, hiszen a pénzintézeteknek nyújtott sokadik likviditást és fedezetet nyújtó akció sem állította helyre a bizalmat.

A monetáris lazítás megrángatta a BUX-ot és a forintot

A Budapesti Értéktőzsde élénk emelkedéssel reagált a bejelentésre. A nap első felét uraló eladási nyomás mérséklődött, délben 16 100 pont körül járt az irányadó mutató, a nemzetközi piacokon kialakult pánik enyhítését célzó lépést követően a BUX 16 800 pontnál járt, egy órával később pedig 16 700 forint körül mozgott az index, ami bő 4 százalékos mínusznak felel meg.

A globális kamatvágás után hirtelen meglódult a legtöbb feltörekvő deviza jegyzése, ennek eredményeként a délelőtt folyamán 254 forint felett is megforduló eurókurzus árfolyama hirtelen gyengült, 251 forint alá esett az árfolyam. A magyar deviza azonban nem tudott megkapaszkodni ezen a szinten, egy órával az intézkedés után már 252 forint felett járt a jegyzés - mondta Kolba Miklós, az ING tradere.

A kamatvágás jótékony hatásai a következő egy-két napban lesznek igazán érezhetők - vélekedett a szakember, és hozzátette: elképzelhető, hogy a nap hátralévő részvében a hirtelen erősödés után tovább gyengül, a 255 forintos szintnél azonban nem várható drágább euró.