Palya Bea - "nem vágyom én sehova máshova"

Vágólapra másolva!
Palya Bea új lemeze az Adieu les complexes nem okoz csalódást azoknak, aki a tőle megszokott színvonalas népzenére vágynak. Az új lemez megjelenése kapcsán kerestük fel az énekesnőt, de nem a megszokott kérdéseket tettük fel, inkább arról faggattuk, hogyan kezeli a modern technika vívmányait, és hogy látja az internet szerepét korunkban.
Vágólapra másolva!

Az internet segít a művészeted terjesztésében?
Persze, ez így van. Hivatalos honlap, Youtube, legális és illegális letöltések, ezek mind vannak. Ezekből egyedül a honlapot tudom irányítani, a szövegeket gondosan formálom, az írások és zenék egyformán fontos helyen vannak.

Hogy látod a zenei üzlet átalakulását? Valóban megöli a zeneművészetet a lemezeladások csökkenése?
Nem öli meg. Sok lemez születik ma is, és sok lemezt vásárolnak az emberek. Én magam is szeretek lemezt venni. A zeneművészetre nem a letöltés a legnagyobb veszély, hanem a zenebiznisz embertelensége és profitorientáltsága. Meg a lebutított popzenék. A letöltések - az illegálisak is - érdeklődést mutatnak, a letöltők - gyakran fanatikus - zenehallgatók, lehetséges koncertre járó közönség is, ez elméletben segíti a zenélés folyamatát.

Ritka vélemény...
A lemezkiadás halálával már évek óta riogatnak, aztán még sincs itt az a halál. A papírújság vagy a könyvkiadás sem halt ki az internet megjelenésével. Inkább új, minőségi ugrást hoz a letöltéssel való verseny: szépek a lemezborítók, szinte ajándékcsomag-szerű dobozok, gyönyörű munkák, érdemes megvenni, mert valóban szebb, jobb egy letöltött mp3-mal szemben.

Mi a véleményed a nagylemezről? Szükség van-e rá az mp3 és az online zeneáruházak korában?
Én szeretem. Ez is hagyományos dolognak számít már, mint a könyv. Az Álom-álom kitalálom című lemezemet az a kritika érte, hogy miért nincs benne két füzet - ahol a mese állomásait gyönyörű festmények illusztrálják -, mert a gyerekek egymás kezéből tépik ki. Az én gyerekkoromban, kamaszkoromban nem volt ennyi elérhető zene, de ettől nagyobb is volt az értéke. Ha megkaptam egy vágyott lemezt, azt olyan kincs volt hallgatni, nézegetni, a szövegeit fordítani, a fotókat bámulni. Ma meg ott áll a polcon sok egymásra rakott másolt CD, gyakran el is felejtem, hogy ez vagy az az album megvan nekem.

Van hordozható zenelejátszód?
Nekem iPodom van. Amikor megkaptam, le sem vettem e fülemről, ma inkább csak próbafelvételre használom, vagy utazáshoz. Otthoni zenehallgatás inkább számítógépről vagy CD-lejátszóról. A zenekari hosszú buszozások, turnék zenehallgatással telnek, Dés Andris, az ütősünk nagyon jó DJ. Izgalmas nagyon, hogy ki mit gondol egy-egy zenéről. Hogy egy-egy szám kiben mit hoz létre. Formáljuk, megismerjük egymást, mutogatunk egymásnak zenéket. Jobban értesz egy embert, egy zenészt, ha tudod, mit hallgat.

Miket hallgatsz mostanában?
Mostanában kevesebb zenét hallgatok, kevesebb információt bírok befogadni. Ez most egy nyugvó szakasz. Majd változik. De a Youtube zenei videóit így is sokat bújom. Meg amit mindig bírok hallgatni, azok a népzenei gyűjtések, magyar, bolgár, cigány. Recsegős felvételek ezek gyakran, egy szál ének, egy darab kaval vagy gadulka. Meg Patricia Barber, Joni Mitchell, Ruth Yaakov, arab és india klasszikus zene is sokat megy nálam.

Hogyan döntöd el, hogy kit veszel meg?
Ösztönösen. Ezzel a "jó-helyre-nyúlok-a-boltban" gesztussal, meg Youtube-on keresztül fedeztem föl a legtöbb zenét és zenészt.