Saját térképet rajzolhat a Google Mapsre

Vágólapra másolva!
Ha el szeretnénk magyarázni, hogy valami hol van, vagy hogyan lehet odatalálni, a legegyszerűbb, ha rárajzoljuk a Google Mapsre a Quikmaps segítségével.
Vágólapra másolva!

A Quikmaps.com webcímen található kis eszközzel a Google Maps webes térképeit szabhatjuk személyre igényeink szerint úgy, hogy szabadon rajzolgathatunk rájuk. A végeredményt az oldalon regisztrálva el lehet menteni, el lehet küldeni ismerőseinknek, hogy megmutassuk, vagy készíthetünk belőle a weboldalunkra beágyazható kódot is.

Az oldalon térképet rajzolni akár regisztráció nélkül is lehet. A rajzeszközök a Google Maps térképablak fölött találhatók: húzhatunk egyenes vonalat (draw lines), vagy rajzolgathatunk szabad kézzel (scribble), így akár írhatunk, firkálhatunk is a térképre. A rajzoláshoz a vonal színét (pick) és pixelben mért vastagságát is megadhatjuk (width).

Forrás: [origo]
Útbaigazítás saját térképpel

A térképablak mellett rengeteg ikont találunk, amelyeket szintén rádobhatunk a rajzra. A Google Mapsen megszokott, földrajzi helyeket jelölő placemark-ikonok mellett zászlócskát is leszúrhatunk egy pontra, vagy figyelmeztető táblát helyezhetünk el, illetve megfeliratozhatjuk a térképet.

Forrás: [origo]
Lehet szemléltető eszköz is

A navigálást segítő jelek mellett rengeteg más ikonkészletet is elérhetővé tettek a fejlesztők (például smiley-k, irodai eszközök, és így tovább), amelyekre a Markers felirat melletti legördíthető listából válthatunk át. Ezeknek már kevésbé van közük a térképezéshez, de fel lehet dobni velük az ábrát.

A szerkesztőprogramba a Google Earth-höz készült KML vagy GPS-készülékeken használható GPX-fájlokat is be lehet tölteni, illetve létre lehet hozni a megszerkesztett térképekből, így azokat a weben kívül is használni lehet. Az alkalmazásban minden Google által szolgáltatott térképre rajzolgatni lehet, így a csillagos égbolt, a Hold vagy a Mars térképeire is rajzolgathatunk.

A Quikmaps használata igen egyszerű, a készítők nem bonyolították túl a benne használható eszközöket: a szájtot arra szánták, hogy gyors skicceket dobhasson vele össze az ember. A szájt egyetlen hátránya, hogy eléggé leterheli a böngészőt a webes térképen futtatott grafikus alkalmazás. A weboldallal az útbaigazítás mellett könnyedén rajzolhatunk egyszerű szemléltető alkalmazásokat, saját térképeket, amelyek sokféle célra fel lehet használni.