Újfajta akkumulátor laptopokhoz, már jövőre

Vágólapra másolva!
Az amerikai ZPower cég már a jövő évben piacra akarja dobni újfajta,  noteszgépekhez szánt ezüst-oxid akkumulátorait, amelyek a jelenleg elterjedt lítium-ion típusokhoz képest akár 40 százalékkal hosszabb üzemidőt biztosítnak majd, ráadásul komponenseinek jelentős része újrahasznosítható.
Vágólapra másolva!

A társaság, amelynek befektetői között az Intel is megtalálható, alternatív technológiai megoldást kínál a hordozható számítógépek energiaellátására. Míg a laptopokat korábban nikkel-fémhidrid, újabban pedig leginkább lítium-ion áramforrással szerelik fel, ehhez képest a ZPower újfajta akkumulátoraiban ezüst-oxid katód, és cink anód található.

A ZPower egy konferencián egy akkumulátor-iparági konferencián mutatta be a termékét, amely fogalmazása szerint "akár 40 százalékkal hosszabb üzemidőt biztosít", mint a hagyományos, lítium-ion fajtájúak. Nem mellékes, hogy az eredetileg a légi-, és űripar számára kifejlesztett ezüst-cink áramforrások alkatrészeinek 95 százaléka újrahasznosítható, ráadásul mivel nem tartalmaz gyúlékony vegyi anyagokat, nem merülhetnek fel vele kapcsolatban túlmelegedési, tűzveszélyességi problémák, amelyek miatt a közelmúltban hagyományos akkumulátorok százezreit kényszerültek visszahívni gyártók. További előny, hogy ebben az áramforrásban nem található higany, amelyet egyébként a cink korrodálását megakadályozandó kerül a hagyományos akkumulátorokba.

Ugyanakkor a CNET beszámolója szerint a ZPower akkumulátorai több mint 200 teljes feltöltési és lemerítési fázist élnek túl komolyabb kapacitáscsökkenés nélkül, míg a lítium-ion fajtájúak ennél többször, 3-500 alkalommal tölthetők újra átlagosan. A lap hírében arra is felhívják a figyelmet, hogy az ezüst-cink akkumulátorok hosszabb ideig tudják raktározni magukban az energiát. Az, hogy a technológiával eddig csupán gombelemekben találkozhattak a vásárlók, annak köszönhető, hogy az ezüst elektróda alkalmazása miatt az előállítás költségei magasak. Erre megoldást kínálhat ugyanakkor az újrahasznosítás lehetősége: a ZPower közlése szerint a reciklálási folyamaton átesett komponensek ugyanolyan minőséget biztosítanak, mint az újak. Az ezüst-oxid noteszgép-akkumulátorok első példányait az Intel fejlesztői fórumán augusztusban mutatták be, a ZPower közlése szerint azonban az újfajta áramforrás már jövőre debütálni fog az egyik nagy laptopgyártó számítógépeiben.