Tiszaújvárosban bővít a Columbian

Vágólapra másolva!
Befejeződött az amerikai Columbian konszern kizárólagos tulajdonában lévő tiszaújvárosi Columbian Tiszai Carbon Ltd-nél az a 7 milliárd forintos beruházás, amelynek eredményeképpen a cég 50 százalékkal növelheti kapacitását, és így évente mintegy 100 ezer tonna ipari kormot gyárthat - tájékoztatott Dobos László vezérigazgató.
Vágólapra másolva!

A Columbian magyarországi érdekeltségének terméke, az ipari korom iránt különösen azt követően nőtt meg a kereslet, hogy Magyarországon és környékén egymás után telepedtek meg, építettek gyárakat külföldi gumiabroncs-gyártók - mondta Dobos László. Megjegyezte: eddigi kapacitásuk több ipari korom gyártására már nem volt elegendő, ezért kellett bővíteni azt.

A Tiszaújvárosban gyártott ipari korom túlnyomó hányadát a gumiabroncs-gyártók vásárolják fel, a többi műanyagipari, illetve festékipari piacra kerül. A kapacitást bővítő beruházás az elmúlt évben kezdődött meg, ez év harmadik negyedévére befejeződött, a próbaüzem sikeres volt, a többlet kapacitás a megrendelések függvényében lép üzembe - mondta a mintegy száz embert foglalkoztató tiszaújvárosi cég vezetője.

A 7 milliárd forintos beruházás - amelynek révén hatékonyabbá tették az energiatermelést is - jelentős hányadát a Columbian, illetve tiszaújvárosi érdekeltsége fedezte, de 400 millió forintot uniós pályázaton is nyertek.