McCain befagyasztaná az állami kiadásokat

Vágólapra másolva!
Befagyasztaná az állami kiadásokat és adócsökkentéssel tenné rendbe az amerikai gazdaságot John McCain. A republikánus jelölt jelentős hátrányban van Barack Obamával szemben, részben a gazdasági válság miatt. Hétfői beszédében McCain azt hangoztatta, hogy demokrata riválisa adóemeléssel és a kiadások emelésétvel próbálkozna, ha elnökké választanák.
Vágólapra másolva!

"Van egy tervem" - mondta John McCain, republikánus elnökjelölt hétfőn, egy Virginia államban tartott kampányrendezvényen, ahol a pénzügyi válságra javasolt megoldásait ismertette. McCain - a védelmi és szociális és védelmi kiadások kivétellel - befagyasztaná az állami kiadásokat, felülvizsgálná az állami beruházásokat, és az így megspórolt összeget adócsökkentésre fordítaná.

Beszédében McCain sötét képet festett az Egyesült Államok helyzetéről. A gazdaság válságban van, a hitelek elapadnak, a lakossági megtakarítások és nyugdíjalapok pedig veszélyben vannak, miközben az Egyesült Államok két háborút vív - emlékeztetett a republikánus jelölt, aki szerint az új elnöknek nem lesz ideje mérlegelni a lehetőségeket, azonnal kell cselekednie. "Nem tölthetjük úgy a következő négy évet, ahogy az elmúlt nyolcból sokat töltöttünk" - bírálta McCain Georg Bush, hivatalban lévő elnök politikáját.

A kritikából kijutott demokrata riválisának, Barack Obamának is: "Ha megválasztanak elnöknek, nem fogok elkölteni majd' egytrillió dollárt még azon a 700 milliárdon felül, amit most adtunk ki a kincstárból, ahogy Obama szenátor javasolja " - mondta McCain, aki azt ígérte, elnökként megvétózna minden pork barrel (szó szerint húsos hordó, az amerikai politikában a fölösleges, politikai alapon kiosztott állami támogatások gúnyneve) törvényjavaslatot.

"Nem fogok 700 milliárd dollárt kiadni az önök pénzéből, csak hogy kisegítsük a Wall Street bankárjait és a brókereit, akik ebbe a zűrbe vittek bennünket" - mondta McCain, aki két hete - Obamához hasonlóan - még megszavazta a szenátusban a bankmentő csomagot. Most azonban kijelentette, ha megválasztják, megakadályozza, hogy kifizessenek 700 milliárd dollárt "olyan országoknak, akik nem nagyon szeretnek bennünket".

"Ha megválasztanak elnöknek, nem a kisvállalkozásokat és a gyermekes családokat fogom büntetni, mint ahogy Obama szenátor, belerángatva őket egy hatalmas állami egészségbiztosítási programba" - mondta McCain, aki inkább ötezer dolláros visszaigényelhető adókeretet adna minden amerikai családnak, amit egészségbiztosításra költhetnének, akiknek ezt a munkaadója nem fizeti, akinek pedig van biztosítása, szabadon elkölthetné.

Három héttel az elnökválasztás előtt Obama biztosan vezet McCain előtt. Az amerikaiakat leginkább érdeklő kérdés ugyanis a pénzügyi válság, és a választók úgy látják, a demokrata jelölt alkalmasabb arra, hogy rendbe tegye a gazdaságot, illetve a válságot a nyolcéves republikánus termékének tartják. McCain azt mondta, bár hátránya hat százalékpont - és szerinte Obama máris azt tervezgeti, hogyan emelje az adókat és növelje a kiadásokat -, még nem szabad elírni, mert ő, akárcsak ősei, nagy küzdő, és harcolni fog az utolsó pillanatig.