Vágólapra másolva!
Ben Bernanke, az amerikai szövetségi tartalékbank-rendszer (Fed) elnöke keddi írásában nem ígért könnyű kiutat a pénzügyi válságból, de arról biztosította olvasóit, hogy az amerikai kormánynak minden eszköz rendelkezésére áll a hatékony és erőteljes reagáláshoz.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Ezeket az eszközöket felhasználva emelni lehet a pénzintézetek tőkeszintjét, helyre lehet állítani a bizalmat a hitelpiacokon és a vállalatok finanszírozási forrásai is bővíthetők lesznek. Az amerikai gazdaság rugalmasságával és erejével vissza lehet állítani a gazdaságot az élénk növekedési pályára - foglalt állást Bernanke a The Wall Street Journalban közölt cikkében.

Az amerikai jegybank elnöke leszögezte, hogy a kormány lerakja a felépülés alapjait. Szerinte a történelemben a kormányok eddig többször későn avatkoztak be a súlyos pénzügyi válságok idején, "de most szerencsére nem ez a helyzet". A szakember biztatónak ítéli, hogy globális válasz születik a nemzetközi méretű krízisre.

Üdvözlik a banki tőkeinjekciót, de további intézkedések szükségesek

A The New York Times című lap cikkében üdvözölte a 250 milliárd dolláros közvetlen banki tőkeinjekció tervét, azt, hogy a pénzügyminisztérium "bátor döntéssel" banki részvénypaketteket vásárol a hitelpiac kiolvasztására. Kifogásolja ugyanakkor, hogy az adminisztráció csak "passzív befektető" szerepet tervez, vagyis nem kíván beleszólni a pénzintézetek irányításába. Az újság szerint ha nem is arra van szükség, hogy a kormány irányítása alá vonja a bankokat, legalább le kellene váltania azokat az igazgatótanácsi tagokat, akik a jelenlegi zűrzavar kialakulásáért felelősek.

A liberális lap arra is figyelmeztetett, hogy a banki részvényvásárlások közepette ne Paulson pénzügyminiszternek nem szabad megfeledkeznie arról az eredeti tervéről, hogy a kormányzat felvásárolja a bankok beragadt, rossz termékeit.

A The Washington Post szerkesztőségi cikkében figyelmeztetett, hogy miközben Washington összehangolni látszik lépéseit az európai stabilizációs stratégiával, az amerikai bankrendszer eltérő az európaitól. Az amerikai bankstruktúra sokkal hatalmasabb és szerteágazóbb még a britnél is, ezért egyedi megoldásra van szükség, nem jelenthet megoldást néhány nagy bank részleges államosítása, ahogy arról Londonban döntöttek.