Németország elkerülné a GDP csökkenést

Vágólapra másolva!
A nemzetközi pénzügyi válság hatásainak következtében a nulla százalékos gazdasági növekedési előirányzat is felmerült a jövő évre vonatkozóan Németországban.
Vágólapra másolva!

A Der Spiegel című hetilap internetes kiadásának szerdai értesülése szerint a kormányon belül heves vita alakult ki azzal kapcsolatban, hogy a 2009-re szóló előirányzatot miként rögzítsék. Az már korábban egyértelművé vált, hogy az eredetileg tervezett 1,4 százalékos növekedés terve nem tartható, azt szerdai parlamenti nyilatkozatában Angela Merkel kancellár ismét megerősítette.

Az "alaphangot" egyébként a vezető német gazdaságkutató intézetek adták meg előző napi, közös állásfoglalásukban, utalva arra, hogy a kialakult helyzetben a jövő évre mindössze 0,2 százalékos gazdasági növekedést tartanak reálisnak. A szakértők ugyanakkor azt sem zárták ki, hogy a legrosszabb esetben az értékek mínuszba mennek át.

A terv: 0,2 százalékos növekedés

A Der Spiegel értesülése szerint a kormányon belül ennek nyomán erősödött fel a vita arról, hogy a csütörtökön hivatalosan bejelentendő gazdasági növekedési előirányzat milyen mértékű legyen. Míg a "derűlátóbb" Michael Glos gazdasági miniszter 0,2 százalék mellett foglalt állást, Peer Steinbrück pénzügyminiszter még nagyobb óvatosságot sürgetett, és a nulla százalékos növekedés mellett tette le a garast.

Mivel egy 0-0,2 százalékos növekedési sáv rögzítése technikai okokból, mindenekelőtt a költségvetés tervezése miatt nem lehetséges, legalábbis a Der Spiegel szerint felülkerekedett az az álláspont, amely szerint a kormány csütörtökön 2009-re 0,2 százalékos növekedési előirányzatot jelent be.