Hatszázezren vannak már a negatív hitellistán

Vágólapra másolva!
A GIRO Zrt. és a tulajdonában lévő BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. (BISZ) önkéntes alapon, Credit Reference (CR) néven létrehozza a teljes listás lakossági hitelinformációs rendszert. A BISZ működteti a Központi Hitelinformációs Rendszert (KHR) is.
Vágólapra másolva!

Nagy Róbert, a BISZ elnök-vezérigazgatója elmondta: vezető magyarországi hitelintézetek kezdeményezték, hogy a cégcsoport szervezze meg a szolgáltatást. A BISZ informatikai rendszerét már egy éve elkezdték fejleszteni, és jövő júliusra, amikor a lekérdezés is megindul, elkészülnek a bővítéssel.

A KHR negatív lakossági listáján szereplő személyek száma lassan eléri a hatszázezret, ami a potenciális hazai hitelfelvevők több mint 10 százaléka. A rendszerben a szeptemberi adatok szerint már több mint 900 ezer mulasztást tartottak nyilván, ennek egy része ugyan lezárt szerződés, de a tendencia Nagy Róbert szerint akkor is elrettentő.

A CR az önkéntességen alapuló adatszolgáltatásra épül, ami már sikeresen működik a világ számos pontján. Az önkéntesség a hitelintézetekre és ügyfeleikre is vonatkozik. A CR-hez csatlakozott pénzügyi szolgáltatók ügyfelei írásban nyilatkoznak majd arról, hogy élő hitelszerződéseik és azok változásai felvihetőek-e a CR-be, valamint arról is, hogy a rendszer tagjai az ügyfél hiteladatait megismerhetik-e.

A hitelnyújtók a CR segítségével pontosabb ügyfélprofilt rajzolhatnak, ezért csökkenhet a kockázat, az ügyfél cserébe egyszerűbb hitelbírálatban és ügyintézésben, valamint alacsonyabb kamatban reménykedhet.

A KHR negatív és a CR pozitív adataiból áll majd össze a teljes listás rendszer; a két nyilvántartás egymástól függetlenül, de egymás mellett fog működni. A CR-hez csak azok az intézmények csatlakozhatnak, amelyek a KHR-nek is felhasználói, és a rendszerből származó hiteljelentésből nem derül majd ki, melyik intézmény szolgáltatta az adatot.

A felhasználók és az ügyfelek problémáinak megoldására, a reklamációk kezelésére és az adatbázisok tartalmi kérdéseinek tisztázására a szolgáltató szakmai és etikai bizottságot hoz létre, amely a vezető hazai pénzintézetek és a szolgáltató képviselőiből áll majd.

A tervezett menetrend szerint a szolgáltatáshoz 2009. június 30-áig ingyenesen csatlakozhatnak a pénzintézetek, utána egy évig csak azok - 10 millió forintos csatlakozási díj megfizetése mellett -, akik 2009. július 1. után léptek be a lakossági piacra, majd 2010 júliusától a csatlakozás folyamatos lesz.