Obama továbbra is tartja előnyét

Vágólapra másolva!
Hiába nőtt a legutóbbi televíziós vita után a rokonszenv John McCain iránt, a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a republikánus amerikai elnökjelölt hátránya nem csökken Barack Obamával szemben. A demokrata jelölt nagyon jól áll az el nem kötelezett szavazók körében.
Vágólapra másolva!

Tartja előnyét Barack Obama amerikai demokrata párti elnökjelölt republikánus riválisával, John McCainnel szemben - állapította meg szombaton közzétett közvélemény-kutatásában a Reuters/C-SPAN/Zogby. A legújabb felmérés szerint Obamára a várhatóan az urnák elé járuló szavazók 48 százaléka voksolna, míg McCaint 44 százalék választaná.

John Zogby, a közvélemény-kutató intézet vezetője felhívta a figyelmet arra, az elmúlt 12 napban, amióta a napi felmérések elkezdődtek, Obama stabilan megőrizte előnyét - amely két és hat százalék közötti -, ugyanakkor a szerdai, utolsó tv-vita óta nőtt a McCain iránti rokonszenv.

A felmérésből kiderült, hogy a republikánus jelöltet pártja szavazóinak 91 százaléka támogatja, míg Obama a demokrata szavazók 88 százalékának bizalmát élvezi. Ezzel szemben az illinoisi szenátor továbbra is 16 ponttal vezet a független szavazóknál, és számos elemző szerint ez döntő lehet a november 4-i elnökválasztáson.

"Ha McCain megőrzi ezt a támogatottságot a republikánusoknál, versenyben marad, de növelnie kellene befolyását a függetleneknél" - vélekedett Zogby.

A közvélemény-kutatás arról is árulkodik, hogy McCain csak a 35 és 49 év közötti korosztálynál vezet, a többi generáció, beleértve az időseket, Obamát tartja jobbnak. Ugyancsak a demokrata párti jelöltnél az előny a női szavazók körében, de a jelenlegi hét százalék négy százalékpontos visszaesést jelent az elmúlt hetekhez képest. Zogby szerint ez azt jelenti, hogy a republikánus nők kezdenek visszatérni McCainhez.