Vágólapra másolva!
Svédország rendezi a 2011-es férfi kézilabda-világbajnokságot - jelentette be Hasszan Musztafa, a nemzetközi szövetség (IHF) elnöke. Az olimpiai kvalifikációs vb-re a svédek mellett a magyarok, a spanyolok és a dánok is pályáztak. Az IHF helyszínkijelölő tanácskozását a németországi Herzogenaurachban tartották.

A tavaly júliusi határidőre első körben nyolc ország jelezte pályázati részvételét, egy évvel később Ausztrália és Katar már visszalépett, idén nyáron előbb Görögország, majd Csehország is jelezte, nem kandidál tovább a 2011-es férfikézilabda-világbajnokság megrendezésére.

Maradt négy nemzet: Svédország, Spanyolország és Dánia mellett Magyarország, amely komolyan gondolja, hogy felveheti a versenyt a legjobbakkal.

Szombaton mind a négy ország kézilabda-szövetségének 45 perc állt rendelkezésére pályázatának bemutatására, a magyar prezentáció angol, német és arab nyelven is elhangzott.

A magyar pályázat kisfilmje:


A magyar pályázatban Budapest, Debrecen, Szeged, Győr és Veszprém városa kandidált, mivel azonban az IHF hat városban szeretné megrendezni a hat csoport meccseit, így Pécs, Szeged, Miskolc, Nyíregyháza jött még szóba helyszínként.

Svédország pályázatát előzetesen is az egyik legerősebbnek tartották, az utóbbi években ugyan visszaesett kicsit a férfi szakág, ám a rendezés ismét komoly lökést adhat. A svéd szövetség 1954-ben, 1967-ben és 1993-ban már rendezett vébét, ami pedig a szereplést illeti, összesen 11 érmet nyertek az eddigi eseményeken: 4 arany (1954, 1958, 1990, 1999), 3 ezüst (1964, 1997, 2001), 4 bronz (1938, 1961, 1993, 1995).

A svédek kisfilmje:


A pályázati anyagból kiderül, 10 városban rendezhetnek mérkőzéseket, s bár Skövde (2500) és Lund (3000) családias csarnokkal bír, a Malmö Arena, a göteborgi Scandinavium, a linköpingi Cloetta Center és a stockholmi Globe Arena jóval tízezer fő feletti befogadóképességgel bír.

"Nem vagyunk csalódottak, mert hihetetlen erős volt a kandidálók mezőnye. Persze, jobban esett volna, ha Magyarország nevét húzzák ki a borítékból. A szavazásról egyelőre nem tudunk részleteket. Két alapfeltétele vannak annak, hogy a mostani jelentkezésünket tovább vigyük, és pályázzunk a 2013-es vb-re. Az egyik, hogy abban az évben legyen férfi vb, mert van olyan elképzelés, hogy csak négy évente lesz torna, a másik pedig, hogy a magyar szövetség jövő tavasszal esedékes tisztújító közgyűlésén megválasztandó vezérkar is kiálljon a kandidálás mellett" - mondta az MTI-nek Sinka László, a magyar szövetség főtitkára, aki a helyszínen "izgulta végig" a helyszínkijelölő tanácskozást.