Jön föl Obamára népszerűségben McCain

Vágólapra másolva!
Egy számjegyűre csökkent Barack Obama amerikai demokrata elnökjelölt előnye - derül ki a nagy közvélemény-kutatók felméréseiből. A Reuters/C-SPAN/Zogby legfrisebb kutatása szerint republikánus riválisa, John McCain hátránya már csupán 3 százalékos a biztos szavazók körében.
Vágólapra másolva!

Három pontra csökkent Barack Obama amerikai demokrata párti elnökjelölt előnye republikánus riválisával, John McCainnel szemben a Reuters/C-SPAN/Zogby vasárnap közzétett közvélemény-kutatása szerint. A jelenlegi állás szerint 48-45-re vezet Obama azok körében, akik biztosan elmennek szavazni. A felmérés szerint az illinoisi szenátor az elmúlt két napban 2 pontot veszített előnyéből.

John Zogby, a közvélemény-kutató intézet vezetője szerint McCain javulását minden bizonnyal az utolsó, szerdán rendezett tévévitának köszönheti. Az arizonai szenátor kedveltsége első ízben érte el a 45 százalékot. McCain megerősítette pozícióit a republikánusok körében, immár a párt híveinek 90 százaléka támogatja őt.

McCain ugyancsak javított a függetlenek körében, akiknek döntő szerepe lehet a november 4-i elnökválasztáson. Itt is Obama visszaesése tapasztalható: 16 pontos előnye vasárnapra 8 pontra csökkent. A többi országos felmérésben is egyszámjegyűre csökkentek a demokrata párti elnökjelölt korábbi kétszámjegyű előnyei.

Obama nagy népszerűségnek örvend az afro-amerikai, a spanyolajkú, a katolikus és a zsidó közösségben, míg McCain főleg a fehér férfi szavazókban bízhat. A nőknél egyelőre Obama a nyerő 6 pontos előnnyel, bár ez is csökkenő tendenciát mutat.