Vágólapra másolva!
Az Atlético Madrid fellebbezése sikeres volt, így a spanyol gárda hazai pályán, a Vicente Calderón-stadionban fogadhatja majd a Liverpool FC-t a Bajnokok Ligája következő fordulójában, ám a stadion betiltását nem eltörölték, csak a végleges döntésig felfüggesztették. Ha a büntetés később életbe lép, akkor madridiaknak két hazai találkozójukat semleges pályán kell majd játszaniuk - ami nem lenne példa nélküli a BL történetében.

A legrangosabb európai kupasorozatot először az 1992-93-as idényben nevezték Bajnokok Ligájának, és rögtön abban a szezonban előfordult, hogy valamelyik együttes nem hazai pályán játszotta az otthoni csoportmeccseit.

A CSZKA Moszkva ugyanis nem az orosz fővárosban lépett pályára, hanem Németországban: a Rangers FC elleni találkozóját Bochumban rendezte, az Olympique Marseille-t és az FC Bruges-t pedig a berlini Olympia-stadionban fogadta. Ennek az volt az oka, hogy a mérkőzésekre novemberben, illetve februárban és március elején került sor, és a zord orosz tél nem tette lehetővé, hogy a meccsekre Moszkvában kerüljön sor.

Azóta több olyan klub is akadt, amely bejutott ugyan a Bajnokok Ligájába, azonban saját stadionja nem volt alkalmas arra, hogy ott BL-meccseket rendezzenek, és ezért kényszerű okokból albérletbe költözött. Így tett például a Lierse SK az 1997-98-as kiírásban (a belga gárda Gentben fogadta ellenfeleit), a Bröndby IF az 1998-99-es szezonban (a dánok Koppenhágában maradtak ugyan, de nem saját pályájukon, hanem Parken-stadionban játszottak), a Lille OSC pedig három szezonban is kénytelen volt ideiglenesen elköltözni.

A francia csapat a 2001-2002-es és a 2006-2007-es idényben Lensban szerepelt, a 2005-2006-os kiírásban viszont a saint-denis-i Stade de France-ban játszotta a hazai meccseit - és utóbbinak köszönhetően új francia rekordot állított fel a nézőszámot illetően. A svájci FC Thun a 2005-2006-os idényben Bernben, a Stade de Suisse-ben játszotta le három BL-csoportmeccsét, míg az izraeli Maccabi Haifa a 2002-2003-as szezonban a nicosiai GSP-stadiont tekinthette a hazai pályának - biztonsági okokból ugyanis a Szentföldön nem lehetett nemzetközi kupameccseket rendezni.

Ugyancsak a biztonság volt a szempont, ami miatt a 2003-2004-es idényben két török klub is kénytelen volt Németországba költözni egy-egy BL-meccs erejéig: a Galatasaray a Juventus FC ellen Gelsenkirchenben játszott, akárcsak a Besiktas a Chelsea FC-vel. Különleges esetként érdemes kezelni az Arsenal FC-t, amely két idényen keresztül is inkább a Wembleyben rendezte hazai BL-meccseit a Highbury helyett a nagyobb nézőszám és így a nagyobb bevétel érdekében, azonban üzletileg hiába érte meg a váltás az Ágyúsoknak, ha az idegen pályán egyszer sem sikerült kiharcolniuk a továbbjutást.

Forrás: AFP

Batistuta győzelemre vezette a Fiorentinát az Arsenal ellen a Wembleyben 1999-ben

A sokkal tágasabb Wembleyben sem a focisták, sem a szurkolók nem érezték jól magukat, így aztán a klub 2001-ben visszatért eredeti otthonába. A török Galatasaray hasonló okokból vitte mérkőzéseit az Ali Sami Yenből az isztambuli Atatürk-stadionba a 2006-2007-es kiírásban.

Az Atlético számára persze a költözés büntetés lenne, de erre is volt már példa a Bajnokok Ligájában. Elsőként az AC Milan járt hasonló módon az 1994-95-ös idényben: miután a Casino Salzburg elleni mérkőzésen a milánói drukkerek megdobták az osztrákok kapusát, az UEFA két találkozóra bezárta a Giuseppe Meazza-stadiont. Így aztán az AEK Athén és az Ajax Amsterdam ellen a rossonerók Triesztben léptek pályára, de a Benfica elleni negyeddöntőt már ismét Milánóban rendezhették.

A Milan és az Ajax utolsó találkozása a 94/95-ös idényben


A következő ilyen büntetéssel a Real Madridot sújtották: az 1997-98-as kiírás elődöntőjében a Borussia Dortmund ellen a Santiago Bernabéuban a hazai fanatikusok, az Ultras Sur tagjai addig mozgolódtak az egyik kapu mögött, míg sikerült ledönteniük. A meccset csak majd egyórás várakozás után játszották le, a Real pedig büntetésként a következő idényben az első csoportmeccsét (az FC Internazionale ellen) Sevillában volt kénytelen játszani.

A fenti két eseten kívül még egyszer fordult elő, hogy valamelyik egyesület büntetésként nem rendezhette saját stadionjában csoportmeccsét. A PSV Eindhoven szurkolói 2001 áprilisában az 1. FC Kaiserslautern elleni UEFA-kupa-negyeddöntőn balhéztak, így aztán a hollandok ősszel a Galatasaray ellen Arnhemben voltak kénytelenek játszani.