Kalóznak nézték a lemezkiadót

Vágólapra másolva!
Letölthető zenék miatt szüntették meg egy kiadó weblapját Amerikában. A szolgáltatót nem érdekelte, hogy a muzsika legálisan volt fent - adta hírül a TorrentFreak.
Vágólapra másolva!

A vicces nevű Quote Unquote internetes kiadó honlapja lassan egy hete nem elérhető, mert a tárhelyszolgáltató a felhasználási szerződésre hivatkozva törölte a kiadó adatait. A zenészek bűne mindösszesen anny volt, hogy a Radiohead-hez és a Nine Inch Nails-hez hasonlóan ingyenesen letölthetővé tették felvételeiket.

A punk lendülettel működő kiadó honlapjával együtt a kiadóhoz "szerződött" Bomb the Music Industry! és a The Arrogant Sons of Bitches zenekarok honlapjai is törlésre kerültek. Az együttesek és a kiadó mögött ugyanaz a név, Jeff Rosenstock áll, így még csak azt sem mondhatja a szolgáltató, hogy a művészek beleegyezése nélkül kerültek fel a dalok.

Rosenstock elmondása szerint a szolgáltató figyelmeztette a kiadót, hogy copyrightos dalok találhatóak az oldalon. Egy telefonbeszélgetés után viszont a művész úgy érezte sikerült elmagyaráznia a tárhelyet biztosító cégnek, hogy saját műveiről van szó. A helyzet iróniája, hogy a dalok nem voltak bejegyeztetve az amerikai szerzői jogi hivatalnál, Rosenstock csak egy szabados Creative Commons licencet rakott az oldalra. A honlapok elérhetetlenné válása nem az egyetlen, ami a punkokat sújtja. A szolgáltató letiltotta a zenész hozzáférését a webes tárhelyen rejlő adatokhoz, így egyszerűen tovább sem költözhet az oldal.

A tárhellyel együtt törölt dalok nincsenek végveszélyben. Bármely torrentportálon fellelhető az együttesek teljes életműve. A The Arrogant Sons Of Bitches munkásságát pedig még egy szép csomagba is összegyűjötték a "csináld magad" punk rajongói.