Itt a válságbüdzsé

Vágólapra másolva!
Alacsonyabb államháztartási hiánnyal és kisebb gazdasági növekedéssel számolt a kormány a pénzpiaci válság miatt átdolgozott jövő évi költségvetési tervben. A korábbi kiadási főösszeget 210 milliárd forinttal nyirbálták meg, így jóval kevesebb juthat nyugdíjra, családtámogatásra, környezetvédelemre, vasútra és közútra.
Vágólapra másolva!

A kormány benyújtotta a parlamentnek a 2009-es költségvetési törvénytervezet új verzióját, amelyre a jelentősen megváltozott külső és belső gazdasági feltételek miatt lett szükség. A tervezési kiindulási makroszámokban jelentős változások tapasztalhatók.

A pénzügyi tárca most 1,2 százalékos gazdasági növekedéssel számolt a korábban várt 3 százalék helyett, míg az inflációs prognózist 4,3-ról 3,9 százalékra csökkentették. A pénzpiaci válság elleni védekezés jegyében mérsékelték a 3,4 százalékos GDP-arányos deficit célt is.

A tervezett kiadások lefaragásának köszönhetően az államháztartási hiány az előző tervben szereplő 976 milliárd forint helyett 895 milliárd forint lehet, ami a GDP 2,9 százalékának felel meg. Így Magyarország a nyugdíjreform-beszámítás lehetősége nélkül is teljesítheti az euró bevezetéséhez szükséges, maastrichti kritériumoknak megfelelő szintet.

Jön a bérstop

Az európai külpiacokon várható keresletcsökkenés miatt 8 helyett mindössze 4,1 százalékkal bővülhet az export, nagyjából az import növekedésével azonos mértékben. A kormány és az Országos Érdekegyeztető Tanács ajánlása szerint be kell fagyasztani a reálbéreket, vagyis a nettó bérek az inflációval megegyező mértékben, 3,9 százalékkal nőhetnek. Ennek hatására a lakossági fogyasztás szinte változatlan marad, várhatóan 0,3 százalékkal emelkedik a kormány várakozásai szerint.

A költségvetésbe várhatóan 98 milliárd forinttal kevesebb adóbevétel folyik be a fentebb sorolt mutatók változása miatt, míg az államadósság után fizetendő kamatokra várhatóan 30 milliárd forinttal többet kell költeni a nemzetközi pénzügyi válság miatt. A kiadásokat 210 milliárd forinttal nyirbálták meg, a nyugdíjkasszába 65 milliárd forinttal kevesebbet tesznek, a családtámogatásokból pedig lefaragtak 15 milliárd forintot.

Környezetvédelemre 16 milliárd forinttal kevesebb juthat, a vasútra fordított kiadásokat 30 milliárd forinttal csökkentik, a közutakon pedig 16 milliárd forintot spórolnának a korábban tervezettekhez képest. A közigazgatás 34 milliárd forinttal kevesebbet költhet, a civilek támogatása 10 milliárd forinttal megcsappan, ennek jórészét a kultúra területéről vennék el.

Nőhet a munkaélküliség

A költségvetésben 275 milliárd forintos tartalékot képeztek, ebből a stabilitási tartalék 78 milliárd forint, ami nem éri el az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által javasolt szintet.

Veress János pénzügyminiszter a Magyar Televízióban úgy nyilatkozott, hogy a munkanélküliség megugrására lehet számítani, ám a munkanélküli ellátásokkal kapcsolatos kiadások 136 milliárd forintos szintjét nem emelték. A pénzügyminiszter szerint a hétről hétre változó helyzet miatt egyelőre nem lehet megítélni, hogy szükség lehet-e további módosításokra a büdzsében. Az EU november elején közli a jövő évre vonatkozó gazdasági adatokkal kapcsolatos várakozásait, akkor válhat aktuálissá a kérdés - tette hozzá.