Pert indítanak az OTP ellen a fogyasztóvédők

Vágólapra másolva!
A Fogyasztói Jogérvényesítő Szervezet (FJSZ) közérdekű keresetet nyújt be az OTP Bank Nyrt. és az OTP Jelzálogbank Zrt. (együtt: OTP) ellen - közölte Erdélyi Márk, az FJSZ elnöke.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a szervezet azt kifogásolja, hogy az OTP a lakáscélú hitelei esetében nemcsak kamatra tart igényt, hanem kezelési költséget is szed ügyfeleitől, és ez a költség éves szinten, a hitel nagyságától függően, akár több százezer forint kiadást jelenthet a kölcsönvevőknek. Az FJSZ véleménye szerint az OTP nem nyújt ügyfeleinek olyan kezelési szolgáltatást, amely indokolná ilyen jelentős költségtétel megfizettetését.

Az FJSZ szerint az OTP vonatkozó általános szerződési feltételei nem taglalják, mi célra szedi a pénzintézet a kezelési költséget. Ugyanakkor van olyan lakáshitel-terméke az OTP-nek, amelynél kezelési költséget nem számít fel; ez a jogérvényesítő szervezet álláspontja szerint a kezelési költség indokolatlanságát támasztja alá. Az FJSZ azt kéri a bíróságtól, hogy állapítsa meg az OTP kezelési költségre vonatkozó rendelkezéseinek, mint tisztességtelen általános szerződési feltételeknek az érvénytelenségét. A szervezet ezt annak érdekében teszi, hogy az ügyfelek ne legyenek kötelesek kezelési költség címen a kölcsön futamideje alatt akár több millió forintot megfizetni.

Az OTP Bank az MTI-nek eljuttatott közleményében jogszerűnek és indokoltnak nevezi a kezelési költség felszámolását. Ugyanakkor kifogásolják, hogy egy szervezet a bíróság előtt érvényesíteni kívánt igényének bírósági benyújtását megelőzően a sajtóban közleményt tesz közzé erről. "A keresetben szereplő állítások tényként való feltüntetése ugyanis alkalmas lehet a bank jó hírnevének megsértésére" - fogalmaznak.