Simor kizárta az államcsőd lehetőségét

Vágólapra másolva!
Nincs azonnali szükség arra, hogy csökkenjen az irányadó magyar kamat - nyilatkozta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke azelőtt, hogy a monetáris tanács hétfőn dönt a jelenleg 8,50 százalékos alapkamatról.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank egyelőre nem tervezi, hogy felhasználja az Európai Központi Bank (EKB) hitelét, csak abban az esetben veszik igénybe a kölcsönt, ha "minden kötél szakad" - mondta Simor András jegybankelnök a monetáris tanács hétfői kamatmeghatározó ülése előtt. (A múlt héten a magyar jegybank és az Európai Központi Bank (EKB) megállapodást kötött, amelynek értelmében a magyar jegybanknak lehetősége van arra, hogy 5 milliárd eurós hitel vegyen fel a likviditás bővítése érdekében.)

A jegybankelnök elvetette, hogy magyar bankok az izlandi pénzintézetekhez hasonlóan vannak kitéve a válságnak. Mint mondta "vicces" az ezzel kapcsolatos félelem, és teljesen kizártnak tartja a magyar állam csődjét. A kormány válság kapcsán tett intézkedéseivel elégedett a jegybankelnök, aki úgy véli, Magyarország az idei év végére teljesíti a maastrichti hiánykritériumot. Simor András szerint a pénzügyi tárca által a napokban 3,8 százalékról 3,4 százalékra módosított GDP-arányos deficitterv a nyugdíjreformmal kapcsolatos kiadások korrekciójával 2,9 százalékot jelent, ez pedig elmarad az Európai Unió által előírt háromszázalékos plafontól.

Magyarországon nincs szükség helyi bankok újratőkésítését célzó alapra, mint amilyet Németországban, vagy Nagy-Britanniában hoztak létre, mivel a rendszerben a megtérülési ráta meghaladja az európai átlagot - fogalmazott Simor.