Vágólapra másolva!
Új névvel kellett megismerkedniük augusztus végén, az új Bundesliga-évad kezdetén a német labdarúgó-szurkolóknak, akik nyolc forduló után ámulva konstatálják, hogy az újonc TSG Hoffenheim a táblázat második helyén tanyázik.

A sztárok nélküli kiscsapat sikerének kulcsát Bernhard Peters klubigazgató fogalmazta meg az ARD televízióban. Szerinte nem nagy nevek vagy istenített játékosok adják egy csapat erejét, hanem a benne pályára lépő labdarúgók képzettsége és összetartása, a közöttük lévő összhang, az egymásért és a klubért mindenre képes akarat.

A badeni egyesületnél, amely két évvel ezelőtt még a harmadosztályban játszott, hiába keres az ember országosan ismert neveket. A standard tizenegyet német és külföldi játékosok szerencsés keveréke alkotja: az öt hazai mellett brazil, bosnyák, magyar (Löw Zsolt), nigériai és osztrák játékosok rúgják a labdát az 1899-ben alapított klub színeiben. Hogy - dacára zsenge átlagéletkoruknak (22,6 év) - milyen fokon, arról több jó nevű Bundesliga-egyesület tudna mesélni.

A nyolc fordulóban eddig öt győzelmet aratott a fiatal csapat, begyűjtve a Dortmund, a Frankfurt, a Hannover, a Cottbus és a Mönchengladbach skalpját. Szeptember végén, Brémában csak az utolsó percekben bekapott góllal maradtak alul a sokszoros bajnok Werderrel szemben (4-5) egy olyan mérkőzésen, amelyről felsőfokon áradozott még az amúgy visszafogott Frankfurter Allgemeine Zeitung is.

A legutóbbi fordulóban Hannoverben rúgtak egy ötöst az ellenfélnek. Huszti Szabolcsék 26 perccel a lefújás előtt még 2-1-re vezettek, ám ezután 14 perc alatt négy gólt kaptak a megtáltosodott vendégektől. Ezzel a győzelemmel szombat este még a Hoffenheim vezette a Bundesliga-tabellát, ám vasárnap a Hamburg megelőzte egy ponttal.

A Werder-Hoffenheim meccs összefoglalója:

http://www.fliggo.com/embed/FaBgLQvK


A második hely így is szenzációsnak mondható, különösen a "nagy csapatok" aktuális helyezését tekintve: a Dortmund a 8., a Bréma a 10., a Bayern a 11. helyen szerénykedik! A 8 mérkőzésen szerzett 16 pont feltétlenül dicséretes egy újonctól, ráadásul a rúgott gólokat (21) tekintve is csak egy rivális (Werder Bremen, 22) előzi meg a badenieket.

Ilyen rakétastartot utoljára 11 évvel ezelőtt produkált újonccsapat a német bajnokság első osztályában: a pár évi szünet után ismét fölkerült Kaiserslautern. Jó ómen lehet a Hoffenheim számára, hogy a pfalziak végül bajnoki címmel tették fel a koronát parádés szereplésükre. Ha ezt is sikerülne lekopírozni, az lenne csak az igazi szenzáció a német labdarúgásban!

Huszti két gólpassza is kevés volt a szuperújonc ellenhttp://www.origo.hu/sport/focivilag/20081018-premier-league-otgolos-chelsea-gyozelem-a-middlesbrough-ellen.html?pIdx=1