David Lynch és Ethan Hawke az [origo] tékában

Vágólapra másolva!
A horrorfilmek és az amerikai független alkotások rajongói egyaránt örülhetnek az [origo] téka gyarapodásának: az októberi új filmek közt a Fűrésztől David Lynchig ismét nagyon széles a választék. Kódolatlan napok is lesznek újra: nem csak novemberben, hanem a karácsonyi ünnepek alatt is ingyen mozizhatsz majd.
Vágólapra másolva!

Az [origo] téka októberben huszonnégy új filmmel gazdagodott. A teljes listát megtalálod itt, mi most csak néhány érdekességet emelünk ki a választékból.

Máris kölcsönözhető a februárban bemutatott Cloverfield című sikerhorror, amelyben egy titokzatos lény tizedeli a sikítozó New York-i fiatalokat, illetve horrorfronton még a népszerű Fűrész-sorozat negyedik része is erősíti a felhozatalt. A régebbi kedvencek közül megérkezett az Apák napja című vígjáték Billy Crystallal és Robin Williamsszel, a Télapu és a Télapu 2, továbbá A jövő kezdete, ami akkoriban készült, amikor Kevin Spacey még hajlandó volt filmszerepeket vállalni, méghozzá a szintén remek Helen Hunt oldalán.

Igazi csemege Sidney Lumet Mielőtt az ördög rádtalál című thrillerje, amely a magyar mozikban nem volt látható. A krimiben Ethan Hawke és az Oscar-díjas Philip Seymour Hoffman fivéreket alakítanak, akik szorult helyzetükben kitalálják, hogy kirabolják szüleik ékszerboltját, de a meló persze nem megy olyan simán, mint ahogy elképzelték. Itt a lehetőség pótolni néhány kultrendező közelmútbeli filmjeit is, ha moziban kimaradtak: David Lynch Inland Empire című agymenése, a botrányfilmes Larry Clark Külvárosi rockerek-je és Steve Buscemi Facér Jimmy-je is megérkezett.

Forrás: [origo]
Will Ferrell a Felforgatókönyv című filmben

Novemberben és decemberben a téka ismét kódolatlan napokkal kedveskedik a mozimániásoknak. November 21., péntek és 23., vasárnap közt három filmet tekinthetsz meg ingyen: a Szent szív című érzelmes Ferzan Özpetek-munkát, a Pillangó hatás folytatását és az Éjszaka hangjai című drámát, amelynek sztorija egy éjszakai rádióműsor-vezető (Robin Williams) és egyik tizenéves rajongója körül bonyolódik.

A téka idén remek alternatívát kínál az évente ismétlődő unalmas ünnepi tévéműsorokkal szemben: december 24. és 31. közt három sikerfilmet nézhetsz majd meg ingyen. Koltai Lajos Este című szentimentális drámája sztárszínésznők sokaságát vonultatja fel Meryl Streeptől Claire Danesig. A Felforgatókönyv-ben hiába visít fejhangon a zseniális Emma Thompson, a Will Ferrell főszereplésével készült komédia garantáltan kikapcsol. A Férjhez mész, mert azt mondtam-ban pedig Diane Keaton hozza már ismert komikus matriarcha-figuráját.

Végül egy kis ízelítő a közeljövőből: hamarosan bekerülnek a tékába a Universal stúdió olyan nagysikerű alkotásai mint az Amerikai gengszter, a Vágy és vezeklés, a Mindekképpen talán, A Bourne-rejtély, a Charlie Wilson háborúja, a Hulk, a Gladiátor, A vörös sárkány, a Bele a semmibe és a Vad vakáció.