Visszahúzta iparága a Caterpillart

Vágólapra másolva!
A Caterpillar az amerikai, az európai és az ázsiai térség gyengébb gazdasági teljesítését nevezi meg profitja 6,4 százalékos visszaesésének okaként harmadik negyedéves jelentésében - tájékoztat a Reuters internetes oldala. A közlemény hozzáteszi, hogy a bányászati és építészeti gépekkel foglalkozó cég a fejlődő piacokon jól teljeseített.
Vágólapra másolva!

A társaság értékpapírjai az elmúl fél év során több mint 50 százalékot veszítettek értékükből, ám a vezetőség ennek ellenére optimista, ugyanis a világ hitelpiacainak krízise szerintük nem roppantja meg a világgazdaságot. Éppen ezért a Caterpillar vezetősége megerősítette az egész üzleti évre vonatkozó várakozásait, amit a New York-i kereskedők a honoráltak is: a papír árfolyam a nyitás előtti üzletek során 2,5 százalékkal emelkedett.

A Caterpillar ugyanakkor azzal is számol, hogy a gyengébb világgazdasági teljesítmény miatt csökken a kereslet a nyersanyagok iránt, ez pedig lenyomja azok árát. A bányatársaságok így valószínűleg kénytelenek lesznek csökkenteni beruházásaikat.

A cég papírjaival 18:15-kor már 38,84 dollárért kereskedtek, ami 5 százalékos árfolyamveszteség a hétfői záróhoz képest.