Washington Times: Két héttel a választások előtt Obama vezet

Vágólapra másolva!
Több a biztos és a valószínű elektori szavazata Barack Obama demokrata jelöltnek, mint a republikánus John McCainnek - írta a Washington Times kedden. A lap szerint 89 elektori voks sorsa bizonytalan.
Vágólapra másolva!

Barack Obama demokrata elnökjelölt 264, míg a republikánus John McCain csak 185 elektori szavazatra számíthat biztosan, így a demokrata jelölt biztosan vezet az amerikai elnökválasztás előtt két héttel - írja a Washington Times keddi száma.

A lap szerint Obamának 203 biztos és 61 valószínű elektori szavazata van, míg McCain 155 biztos és 30 valószínű szavazattal rendelkezik. A győzelemhez 270 elektori szavazatra van szükség.

A lap szerint 89 voks sorsa bizonytalan, ezek sorsa hat, úgynevezett kétesélyes államban dől el. Ezek az államok Nevada, Colorado, Ohio, valamint Virginia, Észak-Karolina és Florida.

Az amerikai választási rendszer szerint minden államnak bizonyos számú elektora van. Az egyes államokban a legtöbb szavazatot begyűjtő jelölt az összes elektor szavazatát megkapja. Az elektorok a választás után elektori gyűlésen választják meg az elnököt, de ennek az aktusnak igazából csak szimbolikus jelentősége van, mert az elektorok mandátuma kötött, azaz nem dönthetik el, kire szavaznak, amellett kell voksolniuk, aki államukban a többséget kapta.