Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligájában - a felettébb veretes múltú csapatok rangadóján - a Juventus 2-1-re legyőzte a Real Madridot, ami akkor is meglepőnek minősíthető, ha a kedd esti összecsapás Torinóban zajlott.

A hazai pálya a Serie A-ban igencsak hátul kullogó olasz alakulat számára az utóbbi időben korántsem jelentett előnyt, s a hosszú ideje tartó általános gyengélkedés miatt is a hetek óta kiválóan teljesítő Real fellépése egyértelműen vendégsikert ígért. Ehhez képest vitathatatlanul megérdemelt Juve-diadal született, még ha a jó órányit a meccsből "lelazsáló" spanyol sztáralakulat az utolsó félórában többnyire egykapura játszott is.

A megkésett spanyol hajrá a szépítéshez volt elég, a holland vendégcsatár, Ruud van Nistelrooy amúgy remekbe szabott fejesgólja csupán "kozmetikum" volt a játékrészek elején esett hazai találatokra: az elnyűhetetlen és 33 évesen is ragyogó Alessandro Del Piero 20 méterről leadott precíz, a hálóba háríthatatlanul csavarodó löketére és a brazil Amaurinak a "bólintására", mely utóbbinál a Real argentin védőjének, Gabriel Heinzének a labdát a kapuba továbbító lába is segített.

A tömeges sérülésektől sújtott olasz csapat a 2-0 után hősiesen állta a madridi együttes rohamait, s végül is megérdemelten tartotta otthon mindhárom pontot. De tán az itáliai Öreg Hölgyért szorítók szempontjából ennél is fontosabb, hogy a csapnivalóan rossz sorozat miatt egyre erőteljesebben bírált vezetőedző, Claudio Ranieri legénysége elkezdte a kievickélést a hullámvölgyből.

"Kis szerencsénk is volt ma este, de végig bíztam játékosaimban, akik egységes csapatot alkotva nem hagyták, hogy a Real a saját futballját játssza" - mondta a meccset követő sajtótájékoztatón a szakvezető.

"Tudjuk persze, hogy ebben az idényben eddig nem sok jóval szolgáltunk, de a kritika túlzott volt velünk szemben, én pedig végig magam mögött tudhattam a klub támogatását. Hosszú ideje álmodtunk már egy ilyen győzelemről" - tette hozzá Ranieri, akit nyilvánvalóan megszilárdított posztján a Real elleni BL-siker - legalább is egyelőre. Mert a Juve a végtelenségig az olasz bajnokságban sem folytathatja kudarcszériáját. A bajból való kilábaláshoz azonban kiváló alap lehet a Real legyőzése.

"Mindenki arról beszélt, hogy milyen gyenge formában van a Juventus, a házigazdák azonban ma este agresszív arcukat mutatták. Számomra nem a vereség a meglepő, hanem az, ahogyan kezdtük a meccset, illetve a második félidőt is - értékelt a spanyol királyi gárda vezetőedzője, a német Bernd Schuster. - Nekünk is agresszívnak kellett volna lennünk, de nem voltunk azok, megfizettünk érte. Madridban meg kell őket vernünk, és visszavesszük a csoportelsőséget."

A csoport másik meccsén az UEFA-kupa- és európai Szuperkupa-győztes orosz Zenit meglepetésre csak döntetlent játszott a fehérorosz BATE Boriszovval, így három forduló után egy ponttal a kvartett utolsó helyén szerénykedik.

Az élen a Juventus áll hét ponttal, eggyel megelőzve a madridiakat, míg a BATE két pontot gyűjtött eddig.