Egyre vészesebbek a román kamatok

Vágólapra másolva!
Sorra emelik a kamatokat ügyfeleik számára a bankok Romániában, mert ott is szükös a bankközi finanszírozás. A Román Nemzeti Bank napi ármegállapításában ROBOR - a bankközi piacon nyújtott lejhitelek átlagkamata - kedden elérte a 49,81 százalékot. A jegybank alapkamata hónapok óta változatlanul 10,25 százalék, és bizonyára nem változtatnak rajta a bank legközelebbi kamatértekezletén, jövő hét csütörtökön sem, mondta a bank elnökhelyettese, Eugen Dijmarescu szerdán.
Vágólapra másolva!

Korábban, e hét elején a román központi bank elnöke, Mugur Isarescu személyesen arra intette a kereskedelmi hitelintézetek vezetőit: ne emeljék a kamatokat, mivel a pénzügyi piacon uralkodó jelenlegi állapotok csak átmenetiek.

Az Unicredit Tiriac Bank az euróban nyújtott ingatlanhitelek kamatát 3 százalékponttal, a hasonló lejhitelekét 5 százalékponttal emelte az utóbbi időben. Bejelentették azt is: a hitelezés lassítása lesz a pénzintézet stratégiája, és az elkövetkezőkben svájci frankban már nem adnak kölcsönöket.

A Banca Romaneasca egyenest megkétszerezte az euróban nyújtott hitelek kamatát mind a jelzáloghitelek, mind a jelzálogalapú fogyasztási hitelek esetében.

A Román Kereskedelmi Bank 1,05-1,25 százalékponttal drágította a lejalapú hitelek kamatát, miközben az eurókölcsönökét nem módosította. A CR Firenze Bank 1-1,5 százalékponttal emelte mind az euró-, mind a lejhitelek kamatát.

- A bankok nem bocsátanak meg mindazoknak, akik változó kamattal vettek fel hiteleket - mondta Cristian Sima, a World Brokerage Services elnöke a Realitatea televíziós hírcsatornának nyilatkozva. Mint mondta, ők szenvedik meg leginkább a jelenlegi piaci állapotokat. Sima szerint a román jegybank utóbbi időben tanúsított lejtámogató politikája sem jelenthet hosszú távú megoldást. - Ha a jegybank a továbbiakban is eurót ad el, boldogok leszünk, mivel erős lesz a hazai fizetőeszköz. Ám bekerülünk egy másik spirálba, egy sokkal veszélyesebbe, a kamatokéba, és akkor a vállalatok nem tudnak majd hiteleket felvenni - mutatott rá a pénzpiaci szakember.