Negatív lett az orosz adósminősítés kilátása

Vágólapra másolva!
A néhány hete érvényben lévő stabilról leminősítés kockázatára utaló negatívra rontotta csütörtökön Oroszország hosszú futamú szuverén adósi osztályzatának - nemrég még pozitív - kilátását a Standard & Poor's, a bankszektor stabilizálásának költségeire és a folytatódó tőkekiáramlásra hivatkozva. A nemzetközi hitelminősítők az utóbbi hetekben egymás után rontják a kelet-európai országok osztályzati kilátásait és kockázati besorolásait.
Vágólapra másolva!

Az S&P a csütörtöki londoni bejelentés szerint a kilátásrontással együtt megerősítette a hosszú futamú orosz devizaadósság - Magyarországéval megegyező - "BBB plusz" osztályzatát, a hosszú lejáratú rubeladósság elsőrendű "A mínusz" besorolását, valamint az "A-2" szintű rövid futamú kockázati osztályzatokat.

A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor elsőrendű "A mínusz"-ról közepes befektetői "BBB plusz"-ra rontotta a tőkeátutalási és konvertibilitási kockázatot mérő besorolást. A Standard & Poor's szerint az orosz állam összesen a GDP-érték 15 százalékáig terjedően vállalt likviditási finanszírozást a költségvetésből és a tartalékokból a nagy állami lakossági bankok számára, emellett részlegesen garantálja a nagybankok által a kisebb, gyengébb tőkeellátottságú bankoknak nyújtott bankközi hiteleket.

A hitelminősítő szerint az orosz kormány költségvetési és devizatartalékai magasak, de ha a gazdasági növekedés 3 százalék alá lassul jövőre - amit az S&P valószínűsít -, növekedni fog a politikai nyomás e tartalékok elköltésére.

Ráadásul a negatív kilátás annak a növekvő esélyét is tükrözi, hogy Oroszországnak 2009-ben költségvetési hiánya lesz, ami visszafordítaná az államadósság-teher eddigi töretlen csökkenésének folyamatát, áll az S&P elemzésében.

A Standard & Poor's alig egy hónapja rontotta az orosz adósosztályzati kilátást az akkori pozitívról stabilra; innen rontotta most tovább negatívra. Az utóbbi hetekben számos más kelet-európai szuverén adós is rosszabb kilátást vagy osztályzatot kapott a nagy nemzetközi hitelminősítőktől.

Magyarország "BBB plusz" adósosztályzatának kilátását a Fitch Ratings múlt pénteken stabilról negatívra rontotta, a Standard & Poor's pedig szintén a múlt héten negatív kihatású figyelőlistára helyezte. A Fitch nem sokkal a magyar kilátásrontás után bejelentette, hogy Ukrajna hosszú futamú deviza- és beladósság-osztályzatát az addigi "BB mínusz"-ról egy fokozattal a már mélyen spekulatív "B plusz"-ra rontja, és az új besoroláson is fennhagyja a negatív kilátást.

Ugyanez a cég egy héttel korábban egyszerre mindhárom balti köztársaság szuverén adóskockázati besorolását visszaminősítette, ráadásul szintén úgy, hogy az új, rosszabb osztályzatokon is fennhagyta a további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást.