Beköszöntött a recesszió a britekhez

Vágólapra másolva!
Több mint másfél évtizedes töretlen növekedés után csökkenni kezdett a brit gazdaság összteljesítménye, ráadásul a várakozásoknál jóval meredekebb ütemben - derül ki a harmadik negyedévről pénteken nyilvánosságra hozott előzetes adatokból. Londoni elemzők jövőre egész éves recessziót valószínűsítenek Nagy-Britanniában.
Vágólapra másolva!

A brit statisztikai hivatal pénteken közölte, hogy az előző három hónapban, negyedéves összevetésben 0,5 százalékkal zsugorodott a brit GDP-érték. A visszaesés ténye nem lepte meg a piacot, mértéke azonban igen: elemzők előzetesen 0,2 százalékos negyedéves GDP-csökkenést jósoltak.

A font azonnal erősen gyengült: az adatközlés előtti 1,60 dollárról a statisztikai hivatal bejelentése után 1,55 dollárra süllyedt. (Nyáron még 2 dollár felett járt a brit valuta.)

A harmadik negyedévi visszaesés 1990 első negyedéve óta a legnagyobb mértékű, és 1992 óta az első negatív GDP-adat. Éves összevetésben még nincs recesszióban a brit gazdaság - a harmadik negyedévi GDP-érték 0,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi azonos időszakét -, de hivatalos és független előrejelzések szerint is jövőre már abban lesz.

A brit gazdaság a második negyedben stagnált, az első negyedben még 0,3 százalékkal nőtt az előző negyedhez képest.Tavaly 3 százalékkal nőtt a brit gazdaság.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) által éppen pénteken Londonban kiadott, novemberre szóló havi világgazdasági előrejelzés azt írta: a brit GDP-érték a 2007-ben mért 3,1 százalék után az idén már csak 1 százalékkal bővül, jövőre pedig 0,8 százalékkal visszaesik. Az EIU előző, októberi világgazdasági prognózisában még 0,3 százalékos egész évi brit GDP-csökkenés szerepelt 2009-re.

Az Ernst & Young könyvvizsgáló csoport ITEM Club nevű gazdaságelemző központjának e hét elején Londonban közzétett legújabb prognózisa szerint jövőre évi átlagban 1 százalékkal kisebb lesz a brit GDP az ideinél, és 2010-ben is csak 1 százalékos gazdasági növekedésre lehet számítani. Az elemzők kiemelték, hogy 2009 lehet 1992 óta az első olyan év, amelynek egészére számítva visszaesik a brit GDP-érték.

A hét közepén Mervyn King, a Bank of England - a brit jegybank - kormányzója vezető brit üzletemberek előtt tartott, drámai hangvételű előadásában úgy fogalmazott: a hazai és a világgazdasági kilátások nagyon bizonytalanok, de "valószínűnek tűnik", hogy Nagy-Britanniában éppen most kezdődik a recesszió.

King kijelentette azt is: a bankközi hitelezés teljes elapadása miatt a brit bankrendszer "az I. világháború kezdete óta nem volt olyan közel az összeomláshoz", mint e hónap elején, és "radikális lépésre volt szükség a bankrendszer túlélése érdekében".

Ez a radikális lépés minden idők legnagyobb, kiegészítő elemeivel együtt összesen 500 milliárd fontos elvi értékű nagy-britanniai bankmentő programja volt, amelynek keretében - évtizedek óta először - többségi állami tulajdonba kerültek brit nagybankok.