Eurómilliárdok a K&H anyabankjának

Vágólapra másolva!
A belga KBC bankcsoport, amely Magyarországon a K&H tulajdonosa, 3,5 milliárd eurós tőkeinjekciót kap a belga kormánytól.
Vágólapra másolva!

A KBC megállapodott a belga kormánnyal, melynek értelmében a Magyarországon a K&H-csoport tulajdonosaként ismert bank 3,5 milliárd euró értékben - szavazásra nem jogosító - részvényeket bocsát ki az állam részére. A várhatóan év végig lezáruló tranzakció nem növeli a forgalomképes részvények számát - vagyis nem rontja a befektetők kezén lévő értéket -, viszont tovább erősíti a KBC pénzügyi helyzetét.

A bank fizetőképessége szilárd, jóval meghaladja a szektor átlagát, a tőkebevonásra a piaci bizalomerősítés miatt van csak szükség - hangsúlyozta közleményében a KBC. Az egyezség értelmében a bankcsoportnak három éven belül joga van bármikor visszavásárolni ezeket a részvényeket a névérték 150 százalékáért, de ekkor az állam készpénz helyett kérhet KBC-törzsrészvényeket is. Három év múlva a bank joga az átváltás törzsrészvényre, de ebben az esetben az állam követelhet készpénzt, azonban csak a névérték erejéig.