Nőtt az APEH nagy adósainak száma

Vágólapra másolva!
Egyre több olyan cég van, amely legaqlább három hónapja 100 millió forintot meghaladó adóval tartozik az APEH-nak. Az összesen százmilliárdos nagyságrendű tartozás oroszlánrészének behajtására nincs reális esély.
Vágólapra másolva!

Szeptember végén 1004 vállalkozásnak volt 180 napon túl folyamatosan 100 millió forintot meghaladó adótartozása, valamint 2272 magánszemélynek és egyéni vállalkozónak 180 napon túl folyamatosan 10 millió forintot meghaladó adótartozása az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) honlapján közzétett adóslisták szerint.

A tartós adósok listái csak az adózó nevét és címét, illetve székhelyét, valamint a társaságok, vállalkozók esetében az adóazonosítót tartalmazzák, a fennálló tartozás összegét nem lehet megtudni belőlük.

A 180 napon túl tartozó magánszemélyek a 10 milliós küszöbértékkel számolva 22,72 milliárd forinttal, a cégek a 100 milliós küszöbbel számolva 100,4 milliárd forinttal "lógtak" szeptember végén az adóhatóságnak, tehát tartozásuk a minimummal számolva is meghaladja a 123 milliárd forintot.

Ennél azonban jóval nagyobb összegről lehet szó, sok magánszemély, cég ugyanis 10, illetve 100 millió forintnál jóval többel tartozik az adóhatóságnak.

Az APEH-nak tartósan tartózó cégek száma 31 százalékkal, a magánszemélyeké és egyéni vállalkozóké 13 százalékkal emelkedett 2007 végéhez képest, a 10, illetve 100 millió forintos küszöbértékkel számolt együttes tartozásuk pedig 27 százalékkal.

A 180 napon túl tartozók most közzétett listáján szereplő 1004 társaságból 645 felszámolás, 29 pedig végelszámolás alatt áll, ami azt jelenti, hogy tőlük már nem sok bevételre számíthat az adóhatóság, mivel a felszámolások befejeztével a hitelezői igények átlagosan 1-2 százaléka térül meg.

A vállalkozói listán szereplők között továbbra is nagy számban vannak kereskedelmi, építőipari cégek, de a spektrum széles, vagyonvédelmi és munkaerő-közvetítő vállalkozások mellett alapítványok is megtalálhatók.

Több mint 180 napja 100 millió forint feletti adótartozása van például a Rendőrökért Közbiztonsági Alapítványnak és a Szent Mihály Alapítványnak. A nagy adósok között van egyebek között az Olasz Községi Önkormányzat Képviselőtestülete, a Stadler and M Ker Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társaság és az "Ezüsthajó Produkció" Film Kft.