GDP-csökkenéssel számolhatják a jövő évi büdzsét

Vágólapra másolva!
A kormány egyszázalékos GDP-csökkenéssel számolja újra a 2009-es költségvetés átdolgozott változatát a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségéért cserébe - tudta meg az MTI több forrásból az MSZP-frakció hétfő esti ülése után.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc kormányfő a frakcióülésen ismertette, hogy a jövő évi büdzsét egyszázalékos GDP-csökkenéssel tervezik. Bajnai Gordon gazdasági miniszter ezzel összefüggésben azt mondta, hogy az IMF eredetileg 2,5 százalékos GDP-csökkenést javasolt. A kiadáscsökkentő javaslatok között van a köztisztviselők 2009-re vonatkozó 13. havi illetményének felfüggesztése, a közszféra bérének nominálértéken történő befagyasztása, továbbá a 13. havi nyugdíjakra kifizethető költségvetési keret csökkentése. Ez alapján 80 ezer forintban maximálnák a 13. havi nyugdíj összegét. Az MTI információ szerint ezek a javaslatok jóval több mint 300 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelentenek jövőre.

A frakcióülésen Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy az IMF elvárása a költségvetési hiány csökkentése, és ennek teljesítéséhez sokféle verziót végigszámoltak, és azért javasolják ezt a csomagot, mert ennek a tételei adják ki az elvárt összeget.

A frakcióülésen hosszú vita volt, egymástól teljesen különböző véleményekkel és javaslatokkal, a képviselők pedig végül tudomásul vették a feltételeket. Mivel széttartó vélemények voltak, és más-más tételeket javasoltak volna a kívánt kiadáscsökkentésre, ezért a szavazáskor inkább általánosságokat fogadtak el, mint például azt, hogy a költségvetés minden tételét meg kell vizsgálni, illetve hogy kiállnak a kormány, valamint az IMF-megállapodás megkötése mellett.