Korlátozná a biztosítókat a parlament

Vágólapra másolva!
Korlátozná a parlament a biztosító társaságokat eddigi tevékenységi körükben. A Közlekedési Biztosító Egyesület (KÖBE) tiltakozik a módosítás ellen.
Vágólapra másolva!

A módosító javaslat szerint a biztosító egyesület felelősségbiztosítást csak akkor végezhet, ha az a tagsága által végzett rendszeres tevékenységhez közvetlenül kapcsolódik és szakmai tevékenységet végez. A javaslat indoklásában szerepel, hogy így közvetlenebb lesz az érdekeltség az egyesület és a tagjai között.

A KÖBE napilapokban leadott hirdetése az új szabályokat a MÁV ÁBE csődjével hozza összefüggésbe, de kiemeli: semmi garancia nincs arra, hogy a részvénytársasági formában működő biztosítók kisebb eséllyel jutnának csődbe.

A KÖBE 100 millió forintot ajánl fel arra, hogy a nem életbiztosítók hozzanak létre egy közös, önkéntes garancia alapot arra az esetre, ha az ügyfeleket kártalanítani kellene. Amennyiben a biztosítók és a többi egyesület önként nem hoznák létre a garancia alapot, akkor törvénnyel hozza létre a parlament - javasolja az egyesület.

Az első félévben a 70 milliárd forintos kgfb díjbevételből a KÖBE - mint legnagyobb egyesület - 3,6 milliárd forinttal részesedett.