Kötelező részt vállalni a gazdáknak a kárenyhítésben

Vágólapra másolva!
A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy átalakítja a két éve bevezetett agrár kárenyhítési rendszert, amely az állam és a gazdálkodók együttes felelősségvállalásán alapul - mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A rendszer működése a jövő év elején változik meg. Az eddigi szisztéma nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, túl kevesen vettek benne részt - indokolta az intézkedést az államtitkár.

A változás lényege, hogy az eddigi önkéntesség helyett kötelezővé válik a rendszerben való részvétel.

Gőgös Zoltán szerint az eddigi 4-500 millió forintos termelői befizetés a változtatások hatására várhatóan 2,5 milliárdra nő évente. Így a kárenyhítésre a változásokat követően összességében mintegy ötmilliárd forint áll majd rendelkezésre. Ebből az összegből azokat a nem biztosítható károkat lehet majd fedezni, amelyek esetlegesen elemi csapások, aszály, esetleg fagykár miatt következnek be.

Mérséklik a befizetést, mert több lesz a résztvevő

A változás másik fontos eleme, hogy az eddigi 6-8 százalékos részvétel helyett minden mezőgazdasági termelő számára kötelező lesz a kárenyhítési rendszerben való részvétel. Ez alól kivételt jelentenek az őstermelők és a nagygazdálkodók, amelyek mérete meghaladja a középvállalkozások méretét.

Változás továbbá az is, hogy a szántóföldi művelési ág esetében az eddigi ezer forintos hektáronkénti befizetési összeget 800 forintra mérsékelték hektáronként. Továbbá az ültetvények után - ez a gyümölcsösöket és a szőlőket érinti - fizetett eddigi háromezer forintos hektáronkénti összeg kétezer forintra mérséklődik hektáronként.

Az államtitkár szerint várhatóan lehetőség lesz majd a továbbiakban az üzleti alapú mezőgazdasági biztosítások támogatására is, ám erről még az unió agrárminisztereinek kell dönteni a közeljövőben. Ez a támogatás elméletileg 50 százalékos mértékű lehet.