A Főgáz eladásából jutna EU-s önrészhez Budapest

Vágólapra másolva!
Ha a fővárosi képviselők nem támogatják a Főgáz Zrt. eladását, amiből előteremthető lenne az EU-támogatással megvalósítandó fejlesztések önrésze, akkor törölni kell többek között az 1-es és a 3-as villamos vonalának meghosszabbítását - jelentette ki Demszky Gábor szerdai sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A főpolgármester elmondta, hogy a városvezetés 2012-ig mintegy 900 milliárd forintnyi fejlesztést kíván megvalósítani EU-támogatással. Ehhez 180 milliárd forintnyi önrészre van szükség, amivel pillanatnyilag nem rendelkeznek.

A 2010-ig tervezett beruházások megvalósításához 57 milliárd forint önrész hiányzik - jegyezte meg a főpolgármester. Demszky arra számít, hogy a Főgáz privatizációjáról november első felében tartandó rendkívüli önkormányzati közgyűlésen meglesz a támogatottság, a szükséges 34 szavazat ahhoz, hogy a privatizációs folyamatot elkezdjék. Ennek segítségével számos, az emberek életminőségét javító beruházás valósulhat meg.

A terv szerint a privatizáció elindításakor mintegy 30 milliárd forint áthidaló hitelt vesznek fel három évre. A fővárosnak jelenleg 160 milliárd forint hitele, és évi 25 milliárd forint adósságszolgálata van.

Demszky: Nem éri meg megtartani

A főpolgármester kalkulálása alapján a Főgáz évente 3 milliárd forint körüli osztalékot fizet a fővárosnak, ez pedig 20 év alatt 60 milliárd forint lehet az osztalékbevétel. Eközben pedig a legpesszimistább számítás szerint is ennél jóval többet ér a cég, amelynek az eladásából származó pénz az EU-támogatások segítségével most megsokszorozható

A főpolgármester kifejtette, hogy nem a Főgáz azonnali eladását tervezik. Ha novemberben döntenek a cég privatizálásáról, akkor a jövő év végén valósulhat meg az eladás, 2010-ben pedig befolyhat a pénz a főváros kasszájába. A cég eladása mellett szól, hogy várhatóan csökken a Főgáz jövedelmezősége, illetve, hogy csak a következő két évben van lehetősége Budapestnek jelentős uniós támogatások megszerzésére. Ezt követően ugyanis gazdasági fejlettsége miatt már csak 20 százalékos támogatást kaphat, a jelenlegi 70-80 százalék helyett az EU-tól.