Esés jött a mámorra New Yorkban

Vágólapra másolva!
Egy nappal a meseszerű, 10 százalék fölötti erősödés után, szerdán már estek a részvényárak a Wall Streeten, ha nem is sokkal, de ahhoz elég nagy mértékben, hogy ismét a lélektani 9000 pont alá csökkenjen a legfontosabb mutató. Az amerikai kamatcsökkentés sem lelkesítette eléggé a piacot - túl nagy a recesszió miatti félelem.
Vágólapra másolva!

Szerdán a New York-i részvénypiacok tőzsde 0,95 százalékos veszteséggel zárt, miután a DJIA mutató 83,16 ponttal 8980,53 pontra esett (a Nasdaq piac mutatója viszont keddi zárása felett végzett 7,74 ponttal - ez 0,47 százalék). A DJIA zárás előtti hirtelen megzuhanásáért elsősorban az Intel, a JP Morgan Chase és a Citigroup papírja volt felelős.

Félidőben a tőzsde DJIA indexe még 1,4 százalékos, a Nasdaq piac composite mutatója 0,8 százalékos emelkedésben állt. A piacokat optimista várakozás töltötte el, hogy a Fed meglépi a sokak által várt legalább 50 bázispontos kamatcsökkentést.

Ez meg is történt, és ekkor még más hírek is felhajtó erővel bírtak: a General Motors részvénye több mint 6 százalékot erősödött, miután jelentősebb akadályok hárultak el a GM és a Chrysler tervezett egyesülése elől. A legfontosabb ipari részvényekre átragadt a lelkesedés, például a Boeing 3,4 százalékkal drágult, noha a vállalat rendelésállományának jelentősebb növekedéséről is jött hír.

A legnagyobb 500 részvényt tömörító S&P index aztán a kereskedés utolsó 12 percében 3,1 százalékot veszített. Így összességében 1,1 százalékos mínusszal zárta a napot - egy nappal azután, hogy 11 százalékot emelkedett.

A jelenség oka feltehetően az, hogy a piac kevésnek tartja a kamatvágást, miközben a Fed kamatdöntő bizottságának az amerikai gazdasági visszaesés egyre nagyobb bizonyosságát alátámasztó kijelentései lehűtötték a befektetői kedélyeket. Londoni elemzők máris azt valószínűsítik, hogy hamarosan további kamatcsökkentésre kénszerül a Fed - a 0 százalékos szint sem elképzelhetetlen.