Gyengébb kilátás az Erste csoportnak

Vágólapra másolva!
Az eddigi pozitívról stabilra vette vissza csütörtökön az osztrák Erste bankcsoport "A" szintű, elsőrendű hosszú távú kockázati besorolásának kilátását a Fitch Ratings, a romló kelet-európai piaci környezetre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb európai hitelminősítő ugyanilyen kilátásmódosítást hajtott végre két kelet-európai érdekeltség, a Ceská Sporitelna és a Slovenská Sporitelna azonos szintű besorolásán; az Erste Bank Hungary támogatási osztályzatát a lehető legjobb, 1-es szinten megerősítette.

A Fitch indoklása szerint az Erste csoport a folytatódó piaci zavarok közepette, a gyorsan változó működési környezetben mind nagyobb kihívásokkal néz szembe. A hitelminősítő közölte: annak nyomán döntött az osztályzati kilátás gyengítéséről, hogy egyes közép- és kelet-európai országokban, amelyekben az osztrák bankcsoport jelen van, az idén romlani kezdtek a gazdasági perspektívák.

A londoni elemzés szerint a Fitch Ratings elismeri ugyanakkor, hogy az Erste a működési szintű, tartós profittermelésben jó előrehaladást ért el, kockázati és tőkeellátottsági kompromisszum nélkül.

Két hete a Standard & Poor's stabilról negatívra rontotta az osztrák bankcsoport nála "A/A-1" szintű, elsőrendű besorolásának kilátását, arra hivatkozva, hogy növekszik a kockázata a globális makrogazdasági nyomások átterjedésének Közép- és Kelet-Európára, valamint Ausztriára. Az S&P akkori indoklása szerint esősorban a jelentős romániai és magyarországi jelenlét gyakorolhat nyomást az Erste Bankra, ha ezekben az országokban tovább romlana a működési környezet.