A szén miatt faragják Obamát

Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen Barack Obama demokrata elnökjelölt a szénenergia kiváltásáról beszél. A republikánusok és a szénipari dolgozók felhördültek. Szerintük Obama csődbe akarja vinni az ágazatot.
Vágólapra másolva!

Vasárnap nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen Barack Obama demokrata elnökjelölt az USA széniparáról beszél. Obama még januárban fejtette ki a San Francisco Chronicle című lapnak elképzeléseit az USA széniparáról. Hevesen érvelt a megújuló energiafprrások mellett, azonban olyan megjegyzéseket is tett, amelyek felháborították a széniparból élőket.

A newsbusters.org oldalon közölt felvétel azóta felkerült a Youtube veidómegosztóra is. A felvételen Obama kijelenti, hogy "ha valaki szénerőművet szeretne építeni, megteheti; csakhogy csődbe fogja vinni magát, mert jelentősen megterheli majd a költségeit az elégetett üvegház-gázok mennyisége." Ezzel Obama arra a tervére utalt, hogy európai mintára piacosítaná a szén-dioxid kibocsátást, és kvótákat adna ki, mellyel kereskedhetnének a kibocsátók.

A West Virginia Record című internetes lap szerint a szénipar vezetőit sokkolta Obama terve. Csak Nyugat-Virginia államban 80 ezer embert foglalkoztat a szénipar, országszerte pedig százezreket.

Rögtön megindultak a republikánus és a szakszervezeti támadások Obama ellen. Chris Hamilton, a Nyugat-virginiai Szénszövetség elnöke szerint Obama "magyarázata eléggé szerencsétlen, nagyon tájékozatlan hangot és látásmódot tükröz - különösen a szénről és az energiáról."

John McCain republikánus elnökjelölt kampánystábja rögtön közleményt adott ki, ami szerint McCain "a szenet választja, (...) mert a szén adja az ország energiatermelésének 49 százalékát, (...) és csökkenti az ország függőségét a külföldi olajtól."

Sarah Palin, McCain alelnökjelöltje a liberális média hibájának tartja, hogy csak most került a nyilvánosságra a hangfelvétel. A CBS News idézte Palint, aki szerint Obamának "kényelmesebb hagyni", hogy összeomoljon a szénipar. Palin erről a széntől egyik leginkább függő államban, a két elnöjelölt között ingadozó Ohióban beszélt.

Az Egyesült Államok legnagyobb széntermelői az Appalache- és a Sziklás-hegységben lévő államok, többek között az Obama által is képviselt Illinois. Texas, Pennsylvania, Ohio, Indiana, Kentucky, Nyugat-Virginia, Illinois és Georgia ipara is erősen szénfüggő, így ezekben az államokban valószínűleg nem tesz jót Obama kijelentése saját választási esélyeinek.