Vágólapra másolva!
Manapság már a stadionok elnevezése is árucikké vált, és Nyugat-Európában egyre gyakoribb, hogy egy klub pénzzé teszi arénájának nevét. Emellett természetesen még mindig él az a hagyomány, hogy egy stadion az adott klub valamelyik legendás játékosáról kapja a nevét - és az sem kizáró tényező, ha az adott személy még él.

A legutóbbi példát éppen Magyarországról említhetjük. Hazánkban nagyon sokáig nem volt szokás a stadionok elnevezése, a hazai arénák többségét a címe alapján emlegették, mint például Üllői út, Fáy utca vagy Megyeri út. Elsőként a kispestiek nevezték el egyik legendás játékosukról, jelesül Bozsik Józsefről a stadionjukat, és ezt a példát követte az elmúlt években az Újpest FC, a Vasas, az MTK Budapest, illetve a Ferencváros is.

A lila-fehéreknél Szusza Ferencről nevezték el az újjáépített arénát, és erre az aktusra 2003-ban került sor, amikor a klub történetének egyik legnagyobb futballistája még életben volt. A magyar bajnokság históriájának legeredményesebb játékosa 2006-ban hunyt el, de a Megyeri úti stadion azóta is őrzi a nevét.

A zöld-fehéreknél 2007-ben döntöttek úgy, hogy nevet adnak az Üllői úti létesítménynek, és névadónak a magyar futball egyetlen Aranylabdását, a Ferencváros egykori klasszisát, Albert Flóriánt választották - aki remélhetőleg még nagyon sokáig személyesen látogathat el a róla elnevezett stadionba.

Természetesen máshol is csak a legnagyobb futballistákat éri az a megtiszteltetés, hogy még az életükben stadiont neveznek el róluk. Az Argentinos Juniorsnak nagyon sokáig nem volt saját arénája, a klub 1983 és 2003 között albérletben játszotta hazai mérkőzéseit, de öt évvel ezelőtt végre elkészült a klub pályája. A névadáson nem gondolkoztak túl sokat, elvégre ebben az egyesületben lett ismert az argentin futball történetének legnagyobb alakja, aki 1976 és 1981 között viselte a gárda mezét. Diego Armando Maradonáról van szó, és a 2003-ban elkészült stadiont természetesen róla nevezték el.

A román Farul Constantánál viszont nem egy új stadiont neveztek el egy legendás focistáról, hanem a már meglévő pályának adtak új nevet az egyesület egykori labdarúgójának tiszteletére. A román futball kiemelkedő alakja, Gheorghe Hagi ugyanis Konstancában látta meg a napvilágot, és a Farulban ismerkedett meg a sportág alapjaival, sőt, a klub színeiben mutatkozott be a felnőttek között - igaz, egyetlen szezont követően Bukarestbe igazolt.

Amikor a Farul stadionját 1999-ben felújították, akkor ünnepélyes keretek között Gheorghe Hagi-stadionnak keresztelték át, azonban mindez csak hat esztendőn keresztül volt érvényben. Amikor ugyanis Hagi 2005 novemberében a Politehnica Timisoara szakvezetője lett, a Farul hívei annyira megharagudtak a "Kárpátok Maradonájára", hogy úgy döntöttek: azt szeretnék, ha a stadion visszakapná régi nevét. Az egyesület nem ellenkezett a drukkerek akaratával, így a konstancai gárda hivatalosan ismét a Farul-stadionban szerepel.

Forrás: AFP

Hagira megharagudtak Konstancában, így a stadion csak hat éven át viselte a nevét

Van, ahol ugyanakkor egyáltalán nem zavaró tényező, ha egy játékos sohasem szerepelt az adott egyesületben. Getaféban ugyanis annak ellenére is a 38-szoros spanyol válogatott csatárról, Alfonsóról nevezték el a stadiont, hogy a támadó nem csak hogy nem volt a klub focistája, de még csak pályára sem lépett az 1998-ban elkészült arénában.

Viszont a településen született, és a klub vezetősége úgy vélte, hogy Getafe leghíresebb labdarúgójáról nevezik el a stadiont, amely így a Coliseum Alfonso Pérez nevet viseli. Persze amikor a névadás történt, akkor valószínűleg csak kevesen gondolták, hogy az akkor harmadosztályú egyesület valamikor nem csak hogy feljut az élvonalba, hanem UEFA-kupa negyeddöntőt is játszik majd.

Stadiont persze nem csak játékosról, hanem sportvezetőről is elnevezhetnek, és ennek különösen Spanyolországban van nagy hagyománya: gondoljunk csak a Vicente Calderón- vagy a Santiago Bernabéu-stadionokra. Az azonban nem kis szerénytelenségre vall, ha egy klubelnök úgy dönt: az általa építendő új arénát saját magáról nevezi el.

A Real Betis tulajdonosa és elnöke, Manuel Ruíz de Lopera azonban éppen ezt tette, így aztán az egyesület régi otthona, a Benito Villamarín-stadion 2000-ben a Manuel Ruíz de Lopera-stadion nevet kapta. Lopera egyébként 2006-ban leköszönt a sevillai klub elnöki tisztségéről, de mind a mai napig az egyesület tulajdonosának számít.

www.infosport-focivilag.hu