Készül a SIM-kártyák új generációja

Vágólapra másolva!
A tervek szerint 128 megabájtos memória lesz a HD-SIM kártyákon, amelyeken multimédiás alkalmazások is elférnek majd a biztonságos mobilos vásárláshoz és bankoláshoz.
Vágólapra másolva!

A mobiltelefonokban lévő SIM-kártyákat nagy mennyiségű adat tárolására és összettett funkciók elltárása alkalmas, nagy felbontású lapkákra cserélné le az Infineon és a Micron Technology. A két cég közös fejlesztésbe kezdett az újfajta kártyák létrehozására - írja a PC World.

A HD-SIM (High-Density Subscriber Identity Module, magyarul nagy kapacitású előfizetői azonosító modul) névre keresztelt újfajta kártya 128 megabájtnyi adatnál is többet lesz képes tárolni, vagyis annyi kapacitása lesz, mint pár éve egy multimédiás telefonnak. A SIM-kártyát ennek érdekében az USB-kulcsokon is használt NAND flashmemóriával látják majd el, és a megnövelt tárolókapacitáshoz okosabb mikrokontrollerekkel látják el őket, vagyis önmagukban olyanok lesznek, mint egy miniatűr számítógép.

A SIM-kártyán elhelyezett memóriához a mobilszolgáltatók közvetlenül hozzáférhetnek (ellentétben a készülék rendes memóriájához), és távoli eléréssel frissíthetik, törölhetik, telepíthetik rajtuk a szoftvereket, beállításokat. Ezeket a funkciókat olyan szolgáltatásokhoz szánják, mint például a mobilos vásárlás vagy bankolás, amelyeknek a biztonságát is növeli majd a beépített elektronika, mivel a felhasználókat biztonságosabban lehet majd azonosítani. A mobilszolgáltatók a rendelkezésre álló tárkapacitásnak köszönhetően saját multimédiás kezelőfelülettel is elláthatják ezeket a szolgáltatásokat, és az adatok épségét beépített hibajavítás is védi majd.

A 128 megabájtos HD-SIM-en a felhasználók is az eddiginél jóval több telefonkönyv-információt tárolhatnak majd. Az Infineon közlése szerint az újfajta kártyák prototípusai egy év múlva, 2009 őszén jelenhetnek majd meg.