Orbán nem megy el a gazdasági csúcsra

Vágólapra másolva!
Lendvai Ildikó a pártelnököket hívta a vélhetően jövő csütörtökön tartandó "gazdasági csúcsra", de az már biztos, hogy a Fidesz és a KDNP részéről csak a gazdasági bizottsági tagok mennek el a megbeszélésre. A Fidesz hiányolja az 1000 milliárdos gazdaságélénkítő csomag valós forrásait.
Vágólapra másolva!

Lendvai Ildikó azt kérte a parlamenti pártok elnökeitől és frakcióvezetőitől, hogy személyesen vegyenek részt a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által kezdeményezett gazdasági csúcson. Ezt az MSZP frakcióvezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón mondta.

Gazdasági terveket akkor érdemes alkotni, ha ebben valamiféle egyezség születik a gazdasági és a politikai élet szereplőivel, ez a célja a gazdasági csúcsnak - közölte a kormánypárti politikus. A miniszterelnök által hétfőn kezdeményezett gazdasági csúcsértekezlet várhatóan jövő csütörtökön, november 13-án lesz.

Lendvai szerint a 2009-es költségvetés keddi parlamenti vitájában kiderült: a pártok egyetértenek abban, hogy a kiadáscsökkentés mellé kell egy másik program is, a munkahelyek védelmével és a gazdaság élénkítésével. Hozzátette: egy ilyen megállapodás előkészítésének az a feltétele, hogy minden politikai párt a lehető legmagasabb szinten, a döntéshez szükséges mandátummal képviselje nézeteit.

A Fidesz és a KDNP gazdasági bizottsági tagjai vesznek részt a miniszterelnök által kezdeményezett gazdasági csúcsértekezleten, Orbán Viktor pártelnök nem lesz ott - reagált Szijjártó Péter keddi sajtótájékoztatóján. A Fidesz szóvivője azt mondta: a gazdasági csúcs nem lesz más, mint a gazdasági bizottság kibővített ülése, ami elég gyakori, bár eddig nem nevezték gazdasági csúcsnak.

A fideszes Matolcsy Györgyre és Fónagy Jánosra, illetve a KDNP-s Latorcai Jánosra utalva megjegyezte: három volt miniszter is jelen lesz, akik kellően magas szinten képviselik majd Fideszt és a KDNP-t.

Vita van az MSZP és a Fidesz között a kormányfő által kezdeményezett, ezermilliárd forintos növekedési alapról is. Az alap célja az volna, hogy csökkentse a vállalkozások működési kockázatait, a recesszió hatásait, segítse a növekedést és a munkahelyek megőrzését. Lendvai Ildikó szerint nagyrészt uniós pénzről és lehetséges járulékkedvezményekről van szó, amelyek benne vannak a jövő évi költségvetésben.

Szijjártó Péter viszont úgy vélte: a költségvetésben 80 milliárd forint van olyan célokra, amiről most a kormány 1000 milliárdként beszél. Hozzátette: ha valóban lenne 1000 milliárd, akkor felmerül a kérdés, hogy miért kell hitelt felvenni drágán, miért nem lehet ezt adócsökkentésre fordítani.