Vágólapra másolva!
Az autóiparban jobban, a kereskedelmi láncoknál kevésbé veszélyezteti az év végi jutattásokat a gazdasági válság. Előbbieknél komoly lépések veszélyeztetik a karácsonyi kifizetéseket, míg utóbbiak megelégszenek a munkaerő és a források átcsoportosításával.
Vágólapra másolva!

A vállalkozások megtesznek mindent, hogy kifizessék a szerződésben vállalt év végi juttatásokat - Dávid Ferenc, a Vállalkozások és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint. Ám ha az állások megtartása az elsődleges, akkor könnyen elképzelhető, hogy visszatartanak egyes kifizetéseket - olvasható a Napi Gazdaságban.

A leginkább talán az autóipar beszállító-vállalkozásai érintettek eddig a válságban. Jámbor Zoltán, a több gépjármű-gyárt is kiszolgáló Delphi Hungary Kft. humánpolitikai és kommunikációs igazgatója szerint a kollektív szerződésben vállalt juttatásokat ki kell fizetni, de a versenyképesség megőrzése érdekében a költségeket csökkenteni kell.

Az európai autóipar visszaesése miatt költségcsökkentésre szorul a Dunaferr. A dunai vasmű közleménye szerint az óriási kereslet-visszaesést nem tudják rövid távon pótolni, ezért a termelést is vissza kell fogniuk - írja a Népszabadság.

A kidolgozott program három részből áll: költségcsökkentésből, beruházások visszafogásából és a szociális juttatások kifizetésének átütemezéséből. Ez utóbbit csak súlyos nehézségek esetén kívánják életbe léptetni, elbocsátásokat pedig csak végső esetben alkalmazna a vezetés.

Mucsi Zoltán, a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetségének elnöke szerint a érdekvédelmi szervezet biztosan nem fogadja el a csomagot, de a menedzsmenttel folytatandó tárgyalások megkezdése előtt részletes véleményt nem kívánt mondani.

A munkavállalókat érintő lépések között szerepelne például a karácsonyi jutalom visszatartása, csökkentett munkaidő bevezetése, állásidő alkalmazása.

Eközben a kereskedelmi láncokat nem, illetve kevésbé érinti a válság - tudósít a Napi Gazdaság. A Tesconál még nem tartják aktuálisnak a prémiumok kérdését, mivel a cégnél a pénzügyi év nem esik egybe a naptári évvel. Az Auchan szintén nem tervez még bónusz-elvonásokat. A kereskedelmi láncok inkább munkaerő-átszervezéssel, esetleg a marketing költségeinek szűkítéséből oldják meg a nehézségeiket.