Végre nyereség a svájci bankmamutnál

Vágólapra másolva!
Az UBS svájci bank, amely az európai pénzintézetek közül a legnagyobb veszteséget szenvedte el a pénzügyi válság miatt, a harmadik negyedévben nyereséget könyvelt el.
Vágólapra másolva!

A svájci óriásbank, az UBS 296 millió svájci frank (256 millió euró) nettó nyereséget ért az az év harmadik negyedévben. Ez fordulatot jelent az előző időszakhoz képest, a pénzintézet ugyanis a korábbi négy negyedév folyamatosan veszteségről számolt be.

A legnagyobb svájci bank jól teljesít azok után, hogy a múlt hónapban 6 milliárd frankos tőketámogatáshoz jutott az államtól, illetve 60 milliárd eurós kétes eszközállományát a svájci központi bank egyik alapjába helyezte át. A bank közleményében bátorítónak nevezi a nettó pénzáramlásban tapasztalható mozgásokat, egyúttal jelezte, hogy a létszámcsökkentés kedvező hatásai majd csak később jelentkeznek. Az UBS a harmadik negyedév végén mintegy 80 ezer alkalmazottat foglalkoztatott, közel 1900 fővel kevesebbet a megelőző negyedévhez képest.

A pénzintézet a harmadik negyedévben további 4,4 milliárd eurós állomány leírására kényszerült, a válság kezdete óta pedig összesen 49 milliárd eurós veszteséget könyvelt el. A bank részvényei 60 százalékkal estek januárhoz képest, ez nem sokkal rosszabb eredmény, mint a New York-i börze irányadó mutatójának (Dow Jones Industrial Average) 52 százalékos értékvesztése.