Újra kinyílik a Csillagkapu

Vágólapra másolva!
November 7-én rajtolt az AXN Sci-Fin a Csillagkapu második sorozata, a Csillagkapu: Atlantisz. A hetente három alkalommal (hétfőn, szerdán és pénteken 22.20-tól) jelentkező széria a Pegazus-galaxisba kalauzolja el a nézőket, ahol hőseink az elveszett város, Atlantisz után kutatnak.
Vágólapra másolva!

Több millió évvel ezelőtt élt a Földön egy faj, melyet Ősöknek nevezünk: ők alakították ki a csillagkapuk rendszerét, aminek a segítségével más bolygókra és galaxisokba lehet utazni. Az Ősök végül elhagyták a Földet, és magukkal vittek egy egész várost, Atlantiszt. Egy nemzetközi kutatócsoportnak azonban sikerül meghatározni az elveszett város koordinátáit, így pár felderítő el is indul a távoli Pegazus-galaxisba, hogy megtalálja azt.

Az óriási távolság miatt az energia csak az odaútra elég, így hőseinknek azt is ki kell találniuk, hogyan térhetnek majd vissza a Földre. Ráadásul a wraithok is keresztezik útjukat, akik emberekből nyerik a létükhöz szükséges energiát. Nem túl rózsás tehát a helyzet, de a kis csapat minden bizonnyal elhárítja az akadályokat. A felderítőket egyébként viszonylag új karakterek alkotják, akiket az eredeti sorozatban csak egy-két epizód erejéig láthattunk.

Ugyanígy a Csillagkapu: Atlantisz-ban is csak néhány részben tűnik fel az előző széria Jack O'Neill parancsnoka: ő válogatja össze az embereket a küldetéshez, de ezúttal nem tart velük. Mint azt bizonyára sokan tudják, O'Neillt Richard Dean Anderson játszotta, akit a MacGyver címszereplőjeként ismerhettünk meg. Az új csapat élére kutatóként Dr. Elizabeth Weir (Torri Higginson), katonaként John Sheppard (Jon Flanigan) kerül, és nagyobb, huszonöt epizódra szóló szerepet kap Samantha Carter (Amanda Tapping) is.

A történet egyébként illeszkedik a Csillagkapu univerzumába, hisz az eredeti sorozat egyik epizódjából indul ki: a hetedik évadban O'Neillék rejtélyes romokat találnak az Antarktiszon, a kutatók pedig ezek nyomán fejtik meg Atlantisz hollétét. Az egész Csillagkapu-t az azonos című, 1994-ben bemutatott filmnek köszönhetjük, melyben még Kurt Russell és James Spader nézett szembe a veszélyekkel, A függetlenség napjá-t is jegyző Roland Emmerich rendezésében.

Az ebből kinőtt sorozat 1997-ben indult, eredetileg a Showtime-on, de az ötödik évad után átkerült a Sci Fi Channelre, ahol 2007 tavaszán, a tizedik szezonnal ért véget. Ezután készült még azonban két tévéfilm is (Ark of Truth, illetve Continuum), amely a sorozat történetét viszi tovább. Közben elkészült egy animációs feldolgozás, a Stargate: Infinity is, 2004-ben pedig elindult a Csillagkapu: Atlantisz.

MGM

Kép a Csillagkapu első epizódjából

Igaz, a Sci Fi Channel bejelentette, hogy nem kér többet az Atlantisz-ból, így a hatodik évadot már nem rendelte meg, a széria 2009 januárjában fog véget érni. A rajongóknak azonban nincs okuk búslakodni, hisz egyrészt ehhez a sorozathoz is ragasztanak még egy kétórás levezető filmet, másrészt pedig már készül is az új spin-off, Stargate: Universe címmel. Az új szériát a tervek szerint 2009 nyarán mutatják be.

A következő történet középpontjában szintén egy kutatócsoport áll, amely egy idegen bolygón talál egy régi űrhajót - miután a Földre nem tudnak visszatérni, a világűrben bonyolódnak számos kalandba. Ez a sorozat már a fiatalabb közönséget szeretné megcélozni, teljesen új karakterekkel. A Sci Fi Channel elnöke, Dave Howe elmondta, a főszerepre ismert színészt keresnek, de a többiek megjelenítését friss arcokra bíznák.