Több mint négy dollárt esett az olajár

Vágólapra másolva!
A kőolaj ára négy dollárt meghaladó mértékben gyengült Londonban és New Yorkban szerdán délután. Ennek az oka részben az volt, hogy a szerdán közölt adat szerint a múlt héten emelkedett a benzin és a feldolgozott olajtermék-tartalék, miközben az elmúlt négy hétben közel hét százalékkal volt kisebb az olajtermékek iránti kereslet az Egyesült Államokban, mint tavaly ugyanekkor.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatalának (EIA) adatai szerint a nyersolajtartalék nem változott az október 31-vel zárult héten - az egy héttel korábbihoz képest -, míg a szakértők 1,2 millió hordó növekedést vártak. A benzintartalék a becsült 0,6 millió hordó csökkenéssel szemben 1,1 millió hordóval bővült. A dízel- és fűtőolajnak feldolgozott terméktartalék 1,2 millió hordóval nőtt, ami megegyezett az elemzői várakozásokkal. Az EIA jelentése szerint az elmúlt négy hétben napi 19,10 millió hordó volt az amerikai olajtermék-kereslet, ez 6,7 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

Röviddel fél hat előtt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent decemberi lejárata 4,27 dollár csökkenéssel 62,17 dolláron állt. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta decemberi jegyzése 4,53 dollárral 66,00 dollárra süllyedt.