Hatszázmillliós csalásra bukkant az APEH

Vágólapra másolva!
Egy Pest megyei vállalkozás áfabevallásához kapcsolódó utólagos vizsgálat során csaknem 600 millió forintos adókülönbözetet állapított meg az adóhivatal kiemelt adózókkal foglalkozó igazgatósága. 
Vágólapra másolva!

Az ellenőrök azt gyanítják, hogy az elektromos háztartási cikkek kereskedelmével és szoftverfejlesztéssel foglalkozó társasság fiktív számlákra fizetett bedolgozóinak, akik valós tevékenységet nem végeztek, ezért a számlákon feltüntetett szolgáltatásokat sem teljesíthették. A vállalkozás vezetője átvette az adórevízióról szóló értesítést, ám az adóhivatalt nem kereste meg.

A helyszíni vizsgálatkor kiderült, időközben a céget átvette egy új tulajdonos, aki közölte, az adásvételt követően vált ismertté számára, hogy a cégnek tartozásai vannak, céges iratokat, könyvelési anyagokat nem kapott. Az adóhivatal munkatársai megkeresték a vállalkozás korábbi képviselőjét is, aki ellentmondóan nyilatkozott a cég működéséről és iratokat ő sem tudott a revízió rendelkezésére bocsátani.

A bankszámla alapján a vizsgált időszakban - 2004-2006 között - több vállalkozás is állított ki számlákat a társaságnak, és kiderült az is, hogy hamisan, mert valós gazdasági tevékenységet ezek a cégek nem végeztek. A revízió összességében csaknem 600 millió forint adókülönbözetet tárt fel. Az adóhivatal ezt követően adócsalás és magánokirat-hamisítás gyanúja miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a Vám-és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnokságán.