Fejlesztik a baumgarteni gáztározót

Vágólapra másolva!
Az OMV, a Gazprom és a Wiener Börse AG, a bécsi tőzsde működtetője megállapodást kötött a Közép-Európai Gáztározó közös fejlesztéséről és egy gáztőzsde létrehozásáról.
Vágólapra másolva!

A megállapodás értelmében a kontinentális Európa vezető gáztározójává fejlesztik a baumgarteni Közép-Európai Gáztározót (Central European Gas Hub=CEGH), emellett létrehoznak egy közép-európai gáztőzsdét, amely azonnali és határidős ügyletek kötésére is lehetőséget ad.

Az OMV 100 százalékos leányvállalataként működő CEGH, amely Baumgartenben műszaki értelemben is rendelkezik gázelosztó funkciókkal, nemrégiben vált részvénytársasággá.

A közös fejlesztés részeként várhatóan 2009-ben megváltoznak a tulajdonviszonyok a CEGH-ban: az OMV Gas & Power GmbH és a Gazprom Germania GmbH 30-30 százalékos részesedéssel rendelkezik majd, míg a Wiener Börse Ag és a Centrex Europe Energy & Gas AG 20-20 százalékos részesedést tudhat majd magáénak.

A tranzakcióra az illetékes hatóságok jóváhagyását követően kerülhet sor, hiszen figyelembe kell venni az Osztrák Tőzsdetörvényt és a felvásárlásokkal kapcsolatos uniós szabályozásokat.

A CEGH nemzetközi gázkereskedelmi csatlakozási pontot biztosít az osztrák hálózat baumgarteni és egyéb más határpontjain. 2007-ben a CEGH 7,7 milliárd köbméter kereskedelmi forgalmat bonyolított - ez az előző évi szint több mint kétszerese -, ezzel a tározó a kontinentális Európa három legfontosabb gáztározóinak egyikévé vált.