A Petrom mentette meg az OMV profitját

Vágólapra másolva!
Az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat csütörtökön 453 millió eurós adózott eredményt jelentett a harmadik negyedévről, 12 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 517 milliónál. Az elemzők picit többet, 457 millió eurót vártak.
Vágólapra másolva!

A negyedévet továbbra is "erős nyersolajár-környezettel" jellemezték a beszámolóban, azonban a nyersanyag negyedéven belül olcsóbbodása "negatív hatással járt" a finomításban, tették hozzá. Az általános gazdasági kilátások miatt a növekedés várhatóan lassul egyes piacokon, de Közép- és Kelet-Európában "eddig nem tapasztaltunk jelentős hatást az olaj- és a gázkeresletre", írták.

Egy romániai finomító 160 millió eurós értékcsökkentését, továbbá ausztriai és németországi átalakítási költségeket nem számolva, azaz egyszeri tételek nélkül a kisebbségi részesedések nélküli adózott eredmény 14 százalékkal 557 millió euróra nőtt - az elemzők csak 531 millióra számítottak -, ebben sokat segített, hogy a román Petrom hozzájárulása az üzemi eredményhez 93 százalékkal 347 millió euróra nőtt.

Az üzemi eredmény csoportszinten 17 százalékkal 723 millió euróra gyarapodott 619 millióhoz képest, a bevétel pedig 33 százalékkal 6,852 milliárd euróra gyarapodott 5,139 milliárdhoz képest.

A második negyedévben az OMV-nek 684 millió eurós adózott eredménye volt kisebbségi részesedések nélkül, 66 százalékkal több a tavalyi második negyedévi 411 negyedévi milliónál.