A Toyota húzta le a tokiói tőzsdét

Vágólapra másolva!
A csütörtöki gyengélkedés után pénteken is jelentős mínuszban zárt több fontos ázsiai tőzsde, miután  tovább estek a nyersanyagárak, és a korábban vártnál alacsonyabb profit-előrejelzést adott ki a Toyota, valamint az Olympus.
Vágólapra másolva!

A recessziós félelmek erősödése közepette a tokiói értéktőzsde fő mutatója 3,6 százalékkal esett pénteken. A pesszimista hangulatot főképp a nagy exportőrök és a fejlett technológiai cégek érezték meg. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 316,14 pontos, azaz 3,6 százalékos veszteséggel zárt. A szélesebb Topix mutató 3,3 százalékkal 879 pontra csökkent.

A Toyota papírjai a kilenc éve legalacsonyabb nyereséget jósló közleménye nyomán 9,2 százalékot veszítettek az értékükből. A erős jen kedvezőtlen hatását megszenvedő Olympus részvénye 9,3 százalékot zuhant. A pénteki tőzsdezárás idején a dollár 97,51 jen volt Tokióban, 0,17 jennel olcsóbb a csütörtöki későinél. Az euró 124,27 jen, 0,17 jennel drágább a csütörtöki későinél.

A térséghez sorolt Ausztráliában és Új-Zélandon mérsékeltebb veszteségeket könyveltek el a piacok: az S&P/ASX 200 index 2,4, míg az NZX 50 index 1,7 százalékkal zárt alacsonyabban a csütörtökinél.

A két nap alatt már jelentősnek mondható süllyedéshez bizonyára hozzájárult, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hivatalos előrejelzése szerint a második világháború óta először az Egyesült Államokban, Japánban és az eurózónában egyszerre lesz recesszió.

Szembement a trenddel, például, a koreai Kospi, amely korai esés után "visszapattant", és végül 3,9 százalékos pluszban zárt, elsősorban a helyi jegybank újabb negyed százalékpontos alapkamat-csökkentése miatt. Az immár 4 százalékos kamatszint 2006 óta a legalacsonyabb, de elemzők szerint hamarosan újabb vágások várhatók.