Vágólapra másolva!
A cseh Zentiva gyógyszergyár hétfőn 258,9 millió cseh koronás adózott eredményt jelentett a harmadik negyedévről, 11,9 százalékkal többet a tavalyi harmadik negyedévi 231,5 milliónál.
Vágólapra másolva!

Ezzel az első háromnegyed évben az adózott eredmény 2,7 százalékkal 1,092 milliárd cseh koronára emelkedett az egy évvel korábbi 1,063 milliárdhoz képest.

A nettó bevétel a harmadik negyedben 5,2 százalékkal 4,107 milliárd koronára csökkent, az első háromnegyed év átlagában 1,7 százalékkal 13,097 milliárd koronára nőtt, rendre az egy évvel azelőttihez mérve.

A jelentős generikus (utángyártott) termékskálát kínáló Zentiva stratégiai célja, hogy Közép- és Kelet-Európa vezető gyógyszeripari cégévé váljon. A Zentiva 2006-ban megvette a román Sicomed utángyártót, és egyébként is gyorsan terjeszkedik Kelet-Európában. Piacvezető Csehországban, Szlovákiában, és a romániai terjeszkedés révén élre állt az ottani generikus piacon is, habár a vállalati eredményt ez még megterheli. Gyorsan terjeszkedik Lengyelországban, Oroszországban, Ukrajnában és a balti államokban. Tavaly a bevételének 71,5 százaléka származott külföldről a 2006-os 63,7 százalék és a 2005-ös 49 százalék helyett.

Tavaly március elején az egyik vezető török utángyártó, az Eczacibasi Generic Pharmaceuticals - a nagyságra harmadik török gyógyszergyár - 75 százalékát szerezte meg a Zentiva 460 millió euróért, ez az eddigi legnagyobb külföldi beruházása, és ezzel Törökország a második számú piaca lett. Az ügyletet tavaly július elején zárták.

A Zentiva legnagyobb hámyadát jelenleg a francia Sanofi-Aventis birtokolja. A Sanofi-Aventis 2006. márciusban vásárolta meg a Zentiva 24,9 százalékát 430 millió euróért, ezzel a Zentiva legnagyobb egyedi részvényese. A második közösen a Generali PPF Holding B.V. és a PPF Group N.V. 19,2 százalékkal, a harmadik a Fervent Holdings Limited 7,6 százalékkal. A Zentiva vezetői és alkalmazottai együtt a társaság részvényeinek 5,9 százalékát birtokolják. További intézményi és magánbefektetők tulajdonában van a Zentiva 42,4 százaléka.