Maastrichtot másolnák az oroszok

Vágólapra másolva!
Az orosz pénzügyminiszter úgy véli, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) válságmenedzserként nem megfelelő. Miközben az IMF szerepét visszaszorítanák a nemzeti gazdaságokból az oroszok, új intézményeket és szabályrendszert hoznának létre - amolyan második Maastrichtként.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A válságkezelésre használt nemzetközi intézményrendszer, és benne az IMF, nem megfelelő, mondta Alekszej Kudrin a hét végén Washingtonban. Nyilatkozatát hétfőn közvetítette a Russia Today angol nyelvű állami tévécsatorna.

Kudrin új nemzetközi megállapodásra szólított fel, ennek mintája szerinte az 1992-es maastrichti szerződés lehetne. Az EU-tagországoknak az a megállapodása - amely az akkori EU-csúcsértekezlet színhelyéről, a hollandiai Maastrichttől kapta nevét - alapozta meg az európai közös valuta megteremtését, meghatározott költségvetési és más gazdasági feltételekhez kötve az euró bevezetését. Kudrin szerint hasonló feltételrendszerben kellene megállapodni a szélesebb nemzetközi színtéren is, a válságok ismétlődésének elkerülésére.

Oroszország már javasolta új nemzetközi szervezetek felállítását, amelyeket bizonyos szerepekben átvennék az IMF, illetve a Világbank szerepét. Moszkva nehezményezi, hogy a jelenlegi szervezetek nem képviselik a világgazdaság egyes nagyobb gazdaságait, így Oroszországot és Kínát sem.

Pénteken a Kreml egyik tanácsadója úgy nyilatkozott, hogy az IMF szerepét egy hagyományos pénzintézet szintjére kellene visszaszorítani. - Az IMF-nek bankként kellene működnie, nem pedig vállalkozásfinanszírozó intézményként. Nem szabadna, hogy a tőle hitelt felvevő országokban menedzserként viselkedjen - mondta Arkagyij Dvorkovics elnöki gazdasági tanácsadó. Szerinte az IMF-nek pénzügyi feltételeket kellene a hitelek feltételéül szabni, nem pedig politikaiakat.