Búcsú a csillágaszati menedzserfizetésektől

Vágólapra másolva!
Jelentősen csökkenteni szeretné a sokak által csillagászatinak tartott menedzseri jövedelmeket a német kormány. A Der Spiegel című hetilap szerdai információi szerint minderről már előzetes megállapodás jött létre a német kormánykoalíció két nagy pártja, a konzervatív kereszténydemokrata unió (CDU) és a szociáldemokrata párt (SPD) képviselői között.  
Vágólapra másolva!

A heitlap kezébe került tervezet jelentősen megnyirbálná az év végi jutalékifizetéseket, vagyis a korábbinál jóval kevesebb bónuszt kapnának a vállalatvezetők. A német kormány szeretné lérni, hogy a vezető beosztású menedzsereket csak négy év után illetné meg az úgynevezett opciós jog, azaz a részvények lehívásának lehetősége. Ezáltal a menedzserek még jobban érdekeltté válnának abban, hogy az adott vállalat minél kedvező teljesítményt nyújtson. .

A kormánykoalíció - mint arról a Der Spiegel mellett a Handelsblatt is beszámolt - hónapok óta egyfajta kompromisszumos megállapodáson dolgozott a menedzserjövedelmekkel kapcsolatban. A pártok azért léptek, mert kiderült, hogy egyes menedzserek csillagászati összegeket keresnek, a Volkswagenben részes Porsche vezetője, Wendelin Wiedeking például a tavalyi üzleti évben 60 millió eurót vitt haza.

Ezzel összefüggésben a Der Spiegel által "megszellőztetett" határozattervezet már a bevezetőjében leszögezte: a szociális piacgazdaság és az igazságosság szellemében elengedhetetlen olyan törvényes intézkedések kidolgozása, amelyek biztosítják, hogy a gazdasági menedzserek díjazása és teljesítménye között ismét elfogadható viszony alakuljon ki.