McCain védte a kudarcért okolt Sarah Palint

Vágólapra másolva!
Védelmébe vette egy interjúban az amerikai elnökválasztáson vereséget szenvedett John McCain alelnökjelöltjét, Sarah Palint, mivel szerinte nem miatta maradt alul Barack Obamával szemben. Palint sok bírálat érte már a kampány alatt, egyesek pedig neki róják fel a republikánus jelölt kudarcát.
Vágólapra másolva!

John McCain amerikai republikánus párti elnökjelölt szerint nem Sarah Palin volt az oka választási vereségének. A szavazás óta először kedd este az NBC tv-csatorna Jay Leno Tonight Show-jában nyilatkozott McCain, aki elutasította azokat a bírálatokat, amelyek szerint alelnökjelölt miatt nem tudott győzni a demokrata Barack Obamával szemben.

"Nagyon büszke vagyok rá és hálás neki, hogy hajlandó volt mellettem versenybe szállni. Sokakat megihletett és megihlet azóta is" - mondta az interjúban McCain, aki ugyanakkor elismerte a kampány során elkövetett hibákat. Ezek egy részét magára vállalta, másokat a republikánusok számára "nehéz politikai környezet" számlájára írt. A kampány kezdettől fogva kemény volt és nem változtatott volna az eredményen, ha másvalakivel indult volna az elnökválasztáson - mondta.

"Ilyen dolgok előfordulnak a kampányokban" - hárította el McCain a kérdést, mikor a Palinnel szemben felhozott kifogásokról faggatták. Palint bírálatok érték méregdrága, több mint 150 ezer dolláros elnökjelölti ruhatára miatt, amelyet a Republikánus Párt országos bizottsága fizetett. Állítólag McCain tanácsadói is kifogásolták, hogy ráadásul rosszul készítették fel a rá váró szerepre, többek között külpolitikai kérdésekben.

Az interjúban McCain arról is beszélt: nem tervezi, hogy indul a következő, 2012-es elnökválasztáson, mert szerinte teret kell adni a vezetők új nemzedékének.