A választáson áll, vagy bukik a román adóreform

Vágólapra másolva!
Romániában az adórendszer esetleges módosítása a november 30-i választások eredményétől, az új kormány politikai színezetétől függ.
Vágólapra másolva!

A Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök vezette jobboldali kormány 2005 január 1-től vezette be a lakossági jövedelmekre és a vállalatok nyereségére vonatkozó, 16 százalékos egységes adókulcsot. Korábban Romániában progresszív adórendszer volt érvényben.

A 2005-től érvényben lévő intézkedéssel elégedett a Tariceanu-kabinet, amelynek pénzügyminisztere, Varujan Vosganian szerint országa 16 milliárd eurónyi bevételt nyert az egységes adókulcs bevezetésével. Vosganian korábban úgy tájékoztatott, hogy már a reform első évében, 2005-ben 2,4 milliárd eurónak megfelelő többlet maradt az egységes adókulcsnak köszönhetően a dolgozóknál és a vállalkozásoknál, és az összeg évről évre nőtt. Tavaly már 4,4 milliárd eurónyit nyertek vele az adózók, az idén pedig 5 milliárd körül lesz az összeg.

Az elmúlt hetekben pusztán gazdasági elemzők nyilatkoztak úgy, hogy a nemzetközi pénzügyi válság következtében felmerülő költségvetési gondok miatt Romániának növelnie kell a 16 százalékos, egységes adókulcsát. Ezek a nyilatkozatok azonban csak elvétve jelentek meg a sajtóban, és nem váltak a politikai vita fő témájává.

Az adók kérdése viszont óhatatlanul szóba került a jelenleg zajló választási kampányban. A kormányalakítási esélyekkel rendelkező főbb pártok választási programjaiból azonban kiderül, hogy nagy valószínűség szerint Romániában továbbra is érvényben marad az egységes adókulcs, ha a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vagy a Demokrata Liberális Párt (PD-L) adja majd az új kormány miniszterelnökét.

A jelentős támogatottságnak örvendő politikai erők közül egyedül a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Konzervatív Párt (PC) alkotta választási szövetség ellenzi az egységes adókulcsot. A szövetség honlapján közzétett választási programból kiderül, hogy a PSD és a PC két adókulcsot állapítana meg a munkabérekre.

A program nem részletezi konkrétan, hogy mekkorák lennének az új értékek, de jelzik: ez a különbségtétel azért szükséges, mert a bérezettek 80 százaléka az országos bruttó átlagbér alatt keres, így az egységes adókulcs előnyeiből csak 100 ezer állampolgár részesül, akik jóval az átlagbérek fölötti jövedelmekkel rendelkeznek. A PSD viszont leszögezi, hogy a társasági adóra vonatkozóan a jelenlegi, 16 százalékos kulcson ők sem akarnak változtatni.